4t Congrés de Metges de Catalunya: “Decidim els canvis, recuperem la professió”

Més de 250 afiliats de Metges de Catalunya (MC) debatran aquest dimarts les línies estratègiques de la política sindical per als propers quatre anys, en el marc del 4t Congrés que l’organització celebrarà a la seu Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), a Barcelona, sota el lema “Decidim els canvis, recuperem la professió”.

El catedràtic de medicina interna de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Miquel Vilardell, inaugurarà la jornada a les 9.30 hores. Mitja hora més tard, s’obrirà la sessió de debat amb la ponència “Professió mèdica actual i futura”, en què s’abordarà la interacció entre professions sanitàries, la prescripció infermera, la participació del metge en la gestió clínica i la telemedicina.

A les 12.00 hores, serà el torn per a la segona ponència del Congrés “Els metges joves. Futur del sindicalisme mèdic”. La precarietat laboral, la migració en busca de noves sortides professionals i la situació del metge intern resident (MIR) centraran l’anàlisi i la discussió d’aquest bloc.

Abans de la pausa pel dinar de treball, el secretari general de MC, Francesc Duch, presentarà als congressistes l’informe 2012-2016 de l’activitat del sindicat. 

La sessió de la tarda, que començarà a les 15.45 hores, se centrarà en el futur disseny del sistema sanitari català i en el conveni mèdic, com a marc de relacions laborals únic i exclusiu per als metges, una petició històrica de l’organització sindical a les administracions i empreses sanitàries. 

A les 17.15 hores, l’actual president de MC i vicepresident de la Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS), Albert Tomàs, posarà l’epíleg al Congrés amb una conferència sobre la sanitat catalana i els sistemes de salut europeus.

El conseller de Salut, Antoni Comín, clourà la jornada a les 18.00 hores, mitja hora abans de l’horari previst inicialment per motius d’agenda. 

Eleccions
Paral·lelament al Congrés, tindran lloc les eleccions per escollir la nova direcció de MC fins al 2020, a les quals s’han presentat dues candidatures: “Obrint portes” que encapçala el cirurgià de l’Hospital de Mataró Jordi Cruz com a president i el nefròleg de l’Hospital del Mar Josep Maria Puig com a secretari general, i “Unitat, Compromís i Projecte” que lidera el metge especialista en medicina intensiva de l’Hospital de Sabadell  Jaume Mestre en el càrrec de president i el metge de família del CAP Montblanc-L’Espluga de Francolí Francesc Duch que opta a revalidar la secretaria general.

Un total de 8.348 afiliats estan cridats a les urnes que romandran obertes de 10.00 a 19.00 hores a la tercera planta del COEC. La jornada electoral finalitzarà a les 19.30 hores amb la proclamació de la candidatura guanyadora.