Agrupació de Facultatius en Formació de Metges de Catalunya: units per dignificar el resident

dv., 15 gener 2016 - 12:40

Metges Interns Residents (MIR) s’han reunit aquest dijous a la seu de Metges de Catalunya (MC) per constituir l’Agrupació de Facultatius en Formació, amb l’objectiu de reforçar la unió del col·lectiu i dignificar les seves condicions laborals i docents. Els assistents, convocats pel sindicat, han elegit Ana Katerine Ramírez i Aldo Humberto Muñiz, com a presidenta i secretari, respectivament, de l’agrupació.

Els joves metges en formació s’han marcat dos objectius principals a treballar en l’inici d’aquesta nova singladura: tancar el procés de constitució de tots els comitès d’empresa del personal laboral –inclòs el MIR– de l’Institut Català de la Salut (ICS) que es van elegir el 2015 per primera vegada a la història i on MC va obtenir una representació majoritària (107 representants dels 115 escollits), i començar a redactar les bases del que ha de ser el primer “Acord MIR” dins l’empresa pública.

“Volem millorar i homogeneïtzar les condicions laborals i docents de tots els metges en formació de Catalunya i per aconseguir-ho necessitem unir-nos”, han explicat els representants de l’agrupació, que han criticat la falta de suport que reben els MIR per part de les unitats docents dels centres sanitaris. “Tenim la sensació que se’ns utilitza com a mà d’obra barata i que els tutors justifiquen les nostres precàries condicions laborals i docents, davant les altes càrregues assistencials que pateix el sistema”, han afirmat.

Aquesta situació es tradueix, segons Ramírez i Muñiz, en l’incompliment habitual del còmput anual de les hores de guàrdia, així com de la lliurança postguàrdia, a més del no reconeixement per part de l’empresa de la formació extraordinària i no regulada durant la residència.