Campanya de MC per reclamar l’equiparació salarial dels facultatius de primària i hospital de la xarxa concertada

Metges de Catalunya (MC) ha iniciat una campanya per reclamar que els facultatius d’atenció primària de la xarxa sanitària concertada percebin la mateixa retribució que els professionals mèdics dels centres hospitalaris gestionats també per empreses públiques i consorcis. El sindicat denuncia que el sou dels metges de família i pediatres dels CAP concertats és un 13% inferior al dels seus col·legues d’hospitals. L’objectiu de la campanya és que en la negociació del nou conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat), que s’ha de dur a terme aquest any, l’equiparació salarial dels facultatius dels dos àmbits assistencials esdevingui un dels punts principals del pacte.

Primària o hospitals, metges iguals’ és l’eslògan de la campanya que MC adreça als facultatius dels ambulatoris de la xarxa concertada. “Volem que els metges de primària sàpiguen que, pel simple fet de treballar en un CAP, cobren 6.000 euros menys a l’any que els seus companys d’hospitals”, explica Jorge Nicolau, president del Sector Primària XHUP del sindicat mèdic. Es tracta, afirma, d’una “anomalia” que només passa en l’àmbit concertat, ja que els facultatius de l’Institut Català de la Salut (ICS) perceben el mateix sou, “amb independència de si treballen en un hospital o en un CAP”.

MC portarà la reclamació de la igualtat salarial a la mesa de negociació del conveni col·lectiu del Siscat, marc que regula les condicions salarials i laborals dels centres d’atenció primària concertats, que es troba en situació d’ultraactivitat (pròrroga des de la data de venciment) fins al 31 de desembre de 2017. En aquest sentit, el sindicat recorda que aquesta reivindicació ha estat sobre la taula en dos processos anteriors de negociació de conveni, però les patronals i la resta d’organitzacions sindicals de la mesa “no han volgut corregir el greuge i han signat pactes que han mantingut la desigualtat salarial dels facultatius”.

L’organització espera que el col·lectiu mèdic d’atenció primària “faci pinya” al voltant de la demanda sindical, de manera que sigui una qüestió “ineludible” en la negociació del nou conveni.