Cruz: "Per resoldre el problema d'urgències hi ha una paraula: planificació"

La situació de col·lapse dels serveis d’urgències hospitalaris és periòdica i previsible, per tant, es pot planificar. Aquest és el missatge que ha volgut transmetre el president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, en una entrevista a Ràdio 4. “El problema és estructural i la solució passa per reobrir els 1.200 llits tancats i incrementar el pressupost”, ha afirmat.

El Departament de Salut, ha assegurat, “és conscient de la situació” i està treballant en un Pla Nacional d’Urgències, en el disseny del qual el sindicat mèdic hi vol participar. Amb tot, ha insistit que es necessiten més recursos econòmics i humans. En aquest sentit, ha expressat la decepció de MC amb el projecte de pressupostos de Salut per a l’any 2017. “Són insuficients, perquè, tot i que s’incrementen un 4,5%, la quantitat final destinada a l’assistència és petita”, ha remarcat. Cruz ha manifestat que després de sis anys de retallades i “copets a l’esquena per l’esforç que hem fet”, el col·lectiu mèdic “esperava alguna cosa més”, ja que els ajustos es mantenen en els complements retributius variables (DPO) i la carrera professional.

D’altra banda, el president de MC ha felicitat els professionals d’atenció primària pel seu alt grau de resolució en les visites urgents i d’atenció continuada. “Deriven molt pocs pacients als hospitals i treballen amb molta pressió assistencial”, ha explicat. Així mateix, ha recordat que en el primer nivell s’han perdut 1.000 metges, els pacients dels quals (1,5 milions, aproximadament) s’han repartit entre la resta de facultatius. “És cert que hi ha pacients que van a urgències hospitalàries per temes que es podrien resoldre en centres d’atenció primària, però què han der fer si el temps per aconseguir visita amb el seu metge de capçalera pot arribar als 15 dies”, ha reflexionat.