David Arribas: “L’atenció primària està agonitzant per les retallades pressupostàries i de plantilla”

El president del “Simpòsium d’Atenció Primària, a 30 anys de la reforma”, David Arribas, ha assegurat aquest dijous durant la celebració de la jornada a Barcelona, que l’atenció primària “està agonitzant” i que els seus professionals “estan cremats”, com a conseqüència de les retallades pressupostàries i de plantilla. “Correm el risc de convertir l’atenció primària en secundària, si no redrecem aquesta situació”, ha advertit.

En una atenció als mitjans de comunicació, Arribas ha revelat que la sanitat pública catalana ha perdut un total de 1.077 facultatius d’atenció primària des de 2010, el que representa una caiguda del 15,7%, i ha concretat que un 91,8% dels metges que ha deixat de treballar en aquest període als centres de l’Institut Català de la Salut (ICS), ho feia a l’atenció primària. “Augmentar els pressupostos per al primer nivell assistencial i reincorporar aquests professionals a les consultes seria la millor forma de combatre la fatiga i l’estrès que patim”, ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que la sanitat catalana destina actualment un 17,5% del pressupost global de Salut, una xifra inferior al 25% recomanat per les principals organitzacions mèdiques i científiques de l’Estat. Arribas ha llançat un SOS en assegurar que els professionals “ja no donen més de sí”, perquè cada vegada atenen més consultes i més patologies complexes, “però amb menys recursos”.

Ha lamentat que, molt sovint, els gestors sanitaris prioritzen l’atenció hospitalària per damunt de la primària “sense entendre quin és el nostre rol dins del sistema”. “Els hem de fer veure, encara que no s’ho creguin, que la bona reputació de l’atenció sanitària del país és gràcies, sobretot, a la labor de l’atenció primària, que és més propera, més eficient i més eficaç”, ha explicat.

Per últim, ha reclamat a l’Administració un major reconeixement al sobreesforç que fan els facultatius d’atenció primària per mantenir la qualitat assistencial, malgrat les retallades impulsades des del Departament de Salut, i formar-se fora de la jornada de treball, “a costa del seu temps personal i familiar”. 

Debat professional
Més de 150 facultatius han participat en el simpòsium, organitzat per la Fundació Metges del sindicat Metges de Catalunya (MC), per analitzar els principals reptes de futur de l’actual model d’atenció primària i plantejar propostes de millora. 

Durant la jornada, s’han presentat 13 ponències dividides en quatre blocs: reforma de l’atenció primària, futur del metge de capçalera i de la resta de l’equip assistencial, problemàtica deontològica quotidiana i millores.