El cirurgià Jordi Cruz i el nefròleg Josep Maria Puig, nous president i secretari general de MC

Jordi Cruz, cirurgià a l’Hospital de Mataró, i Josep Maria Puig, nefròleg a l’Hospital del Mar de Barcelona, han estat elegits aquest dimarts nous president i secretari general de Metges de Catalunya (MC), després que la candidatura “Obrint Portes” hagi guanyat les eleccions a la direcció del sindicat amb el 80% dels vots, imposant-se a la llista “Unitat, Compromís i Projecte” de l’intensivista Jaume Mestre i el metge de família i fins ara secretari general Francesc Duch.

L’equip de Mestre ha rebut un 20% de suports, en uns comicis que s’han celebrat en el marc del 4t Congrés del sindicat i on han exercit el vot 470 afiliats dels 8.348 que formaven part del cens electoral, el que representa un 5,6% de participació.

Cruz i Puig governaran durant els propers quatre anys el sindicat majoritari a la sanitat catalana amb un equip que completen l’anestesiòloga Núria Estanyol com a vicepresidenta; la pediatra Ana Roca com a vicesecretària general; el metge de família David Arribas com a secretari de Finances i l’anestesiòloga Teresa Aberasturi com a vicesecretària de Finances.

Objectius
La nova direcció de MC pretén enfortir el sindicat amb una “visió global i inclusiva” de tots els afiliats, sigui quina sigui la titularitat de l’empresa on treballen, i amb una potenciació dels serveis i de la formació continuada que ofereix, “buscant sinèrgies i col·laboracions amb societats científiques, col·legis mèdics i universitats”.

A més es compromet a reforçar el tarannà negociador de l’organització, “establint línies de complicitat amb l’administració sanitària, els representants polítics i les institucions mèdiques, per tal de començar a resoldre els grans problemes que afecten la professió com la inestabilitat de la contractació, les escasses retribucions i la falta de reconeixement professional”.

Perquè tot això fructifiqui, el nou equip de govern advoca per un “conveni mèdic propi i independent” que promogui la millora de les condicions laborals i professionals de tots els facultatius de Catalunya.

Eleccions sectors
D’altra banda, els afiliats de MC també han escollit els càrrecs de president i secretari dels sis sectors professionals en què s’estructura el sindicat. En els sectors Hospitals ICS, Hospitals XHUP (xarxa concertada) i Funcionaris-Contingent i Zona no ha estat necessari posar les urnes, ja que només s’ha presentat un candidat per càrrec.

Els nous càrrecs electes dels sectors són:

Sector Hospitals ICS
Presidència: Maria Teresa Fuentelsaz (anestesiòloga a l’Hospital de Bellvitge)
Secretaria: Rosa Maria Gràcia (metgessa especialista en medicina intensiva a l’Hospital Vall d’Hebron)

Sector Hospitals XHUP
Presidència: Xavier Lleonart (cirurgià a l’Hospital de Terrassa)
Secretaria: Núria Rubira (al·lergòloga a l’Hospital Plató)

Sector Primària ICS
Presidència: Andreu Martín (metge de família al CAP Vinyets) 
Secretaria: Óscar Pablos (metge de família al CAP Sant Quirze del Vallès)

Sector Primària XHUP
Presidència: Jorge Nicolau (metge de família al CAP Terrassa Nord)
Secretaria: Núria Relaño (metge de família al CAP Nova Lloreda)

Sector Funcionaris - Contingent i zona
Presidència: Antoni Duran (metge de família al CAP Doctor Sarró Roset)
Secretaria: María José Rodrigo (oftalmòloga al CAP Güell)

Sector Laboral amb altres convenis
Presidència: Josep Tuñí (oftalmòleg a l’Hospital de l’Esperança)
Secretaria: Margarita Mercadal (metge de família al Server d’Emergències Mèdiques)