Els expresidents del sindicat Hermenegild Puig i Lluís Masferrer entren a la galeria de metges catalans il·lustres

dijous, 29 setembre, 2016

Les figures dels doctors Hermenegild Puig (Albons, 1860 - Barcelona, 1941), un dels fundadors i primer president del Sindicat de Metges de Catalunya (SMC), i Lluís Masferrer (Barcelona, 1948-2004), primer president de l’actual Metges de Catalunya (MC), han ingressat a la “Galeria de Metges Catalans”, el lloc web de biografies mèdiques il·lustrades creat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb l’objectiu de donar a conèixer els facultatius que han destacat al llarg de la història i, alhora, retre’ls homenatge. 

Els capítols dedicats a Puig i Masferrer, personalitats rellevants en la singladura del sindicat, inclouen una completa biografia, així com diverses seccions que recullen material fotogràfic, bibliografia, hemeroteca, obra publicada i enllaços de referència.

Puig, llicenciat en Medicina a la Universitat de Barcelona (UB), va formar part del nucli mèdic que va organitzar la creació del SMC l’any 1920, institució de la qual va ser president durant els primers sis anys. El seu lideratge també va ser fonamental en la construcció del Casal del Metge. 

Va estar vinculat a l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya i a l’Associació General de Metges de Llengua Catalana. També va fer la seva incursió política des dels sectors més catalanistes de la Lliga de Catalunya. La majoria dels seus biògrafs destaquen el seu paper clau en la cohesió cívica i professional del col·lectiu mèdic català.

Masferrer, doctor en Medicina i Cirurgia per la UB, va compaginar la seva professió de metge amb l’acció sindical, fins a arribar a convertir-se en una de les persones clau en la constitució de MC. Va exercir la medicina als hospitals Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Josep Trueta de Girona i Consorci de la Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat, on va ser nomenat cap del Servei de Cirurgia.   

El seu vincle amb el sindicalisme va començar a la Federació d’Associacions de Metges d’Hospitals de Catalunya (FAMHOC), organització amb presència a la xarxa hospitalària concertada. Convençut, però, de la necessitat de sumar esforços per treballar en la defensa professional i laboral de tota la professió, Masferrer va impulsar la unió del sindicalisme mèdic català que es va materialitzar en la creació de MC al desembre de 2002, fruit de la fusió de SMC i FAMHOC . “Només des de la unitat i la renovació d’idees podrem establir un nou pacte sanitari que humanitzi l’acte mèdic i que restitueixi la satisfacció de fer de metge”, va afirmar aleshores.