Els facultatius de contingent i zona també eviten el procés d’integració obligatòria com reivindicava MC

“El personal sanitari que presta serveis a l’Institut Català de la Salut (ICS) que actualment percep havers pel sistema de contingent i zona podrà continuar, transitòriament, d’ençà l’1 de gener de 2014, sota aquesta modalitat retributiva i de prestació de serveis”. Així ho fixa una resolució de l’ICS, datada el 19 de desembre passat, que habilita una via per assegurar la vigència de les condicions laborals  i professionals d’aquest col·lectiu, que estava afectat per un Reial decret llei que obligava aquest personal a integrar-se al règim retributiu i de dedicació de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut abans del 31 de desembre de 2013.

Aquesta era una reivindicació insistent de Metges de Catalunya (MC), des que el govern espanyol va decretar l’abril de 2012 la integració obligatòria tant per als facultatius de contingent i zona com per als d’Assistència Pública Domiciliària (APD). En aquest darrer cas, el Departament de Salut també va desactivar a finals de desembre el procés d’estatutarització forçosa per als APD.

Segons la resolució de l’ICS, aquesta mesura s’adopta seguint les recomanacions contingudes en l’acord de 30 de juliol de 2013 entre el Ministeri de Sanitat i el Foro de la Profesión Médica (plataforma on també participa MC a través de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos-CESM) en virtut de les quals les comunitats autònomes havien de resoldre la situació jurídica dels professionals sanitaris de contingent i zona en base a “criteris de flexibilitat” i d’acord amb la valoració interpretativa del Reial decret llei 16/2012, fixada en el pacte entre l’executiu central i el País Basc el març de l’any passat.

La decisió de l’ICS també preveu que els professionals de contingent i zona que vulguin integrar-se voluntàriament al sistema de prestació de serveis, de dedicació i de retribucions establert en l’Estatut Marc ho puguin fer. La sol·licitud per integrar-se es tancava aquest 31 de desembre.

Amb aquesta resolució es posa punt i final a un conflicte que es remunta a l’any 2004, quan van començar a circular rumors que el Departament de Salut podria obligar els facultatius de contingent i zona a integrar-se per força en els equips d’atenció primària (EAP) i hospitals de l’ICS.

Els professionals afectats es van manifestar davant la seu de Salut, a Barcelona, i van recollir 700 signatures en contra del procés d’integració obligatòria. Tot i la pressió exercida per MC, finalment l’ICS va aprovar un decret d’estatutarització forçosa per als facultatius de contingent i zona que el sindicat va recórrer davant els tribunals. L’any 2008, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) donava la raó a MC i anul·lava el decret.