Èxit rotund de la vaga de metges de família i pediatres dels CAP de Barcelona ciutat gestionats per l’ICS

Metges de Catalunya qualifica d’”èxit rotund” el seguiment de la convocatòria de vaga als 40 centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona ciutat, que depenen de l’Institut Català de la Salut (ICS), després que un 92% dels facultatius hagi secundat l’aturada per reclamar mesures contra la pressió assistencial.

El sindicat insta l’ICS a reflexionar davant l’ampli seguiment de la convocatòria i adverteix que, si no dóna resposta a les reivindicacions del col•lectiu mèdic, la protesta s’estendrà a tot Catalunya.

D’altra banda, MC denuncia que alguns directors de centres d’atenció primària han establert uns serveis mínims molt superiors al 20% decretat pel Departament de Treball. L’organització assenyala que en el CAP Carreras Candi sis dels nou facultatius de plantilla (67%) han cobert obligatòriament l’atenció, un fet que s’ha repetit en el CAP Sant Andreu i en el CAP Via Barcino, on s’han dictat serveis mínims del 50%.

Concentració
Més de 300 facultatius d’atenció primària, convocats pel sindicat, s’han manifestat aquest matí davant del CAP Passeig de Maragall de Barcelona, sota el lema “No m’explotis”. Durant la concentració, els metges han fet explotar centenars de globus per escenificar com es senten: explotats.

El secretari d’acció sindical d’MC, Antoni Gallego, ha llegit un manifest, en el qual ha lamentat l’incompliment, per part de l’ICS i del Departament de Salut, dels compromisos que van posar fi a la vaga general de metges de la primavera de 2006.

Gallego ha criticat l’administració per ignorar repetidament els problemes reals de l’atenció primària i ha advertit que aquesta vaga és només “l’inici d’un llarg camí”. “Avui Barcelona està en vaga. Catalunya s’hi sumarà demà”, ha afegit.

Per la seva part, la portaveu de la Divisió d’Atenció Primària de Metges de Catalunya, Montse Llop, ha subratllat que els metges “s’han plantat” i “han dit prou a la pressió assistencial” que els impedeix oferir una atenció de qualitat. Llop ha reiterat que si l’ICS “no mou fitxa” el sindicat es veurà obligat a convocar noves jornades de vaga en un futur proper.

Seguimient de la vaga per centres d'atenció primària
(Fotografia inferior CARLES RIBAS - El País)