La tenacitat de MC desactiva l’estatutarització obligatòria de l’APD i podria fer-ho també amb la de contingent i zona

El treball incansable de Metges de Catalunya (MC) per intentar reconduir el conflicte creat pel govern espanyol, arran de la publicació del reial decret que obliga els facultatius d’Assistència Pública Domiciliària (APD) i de contingent i zona a integrar-se al règim estatutari abans del 31 de desembre, comença a donar resultats. 

El Departament de Salut acaba de treure una ordre per la qual el procés d’integració dels APD com a personal estatutari fix de l’Institut Català de la Salut (ICS) passa a ser voluntari i, en els propers dies, podria passar el mateix amb el dels professionals de contingent i zona.

Segons el text publicat aquest 20 de desembre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), els facultatius APD que no es vulguin integrar resten com a “personal funcionari sanitari APD del cos o escala en què tinguin aquesta condició, d’acord amb el règim jurídic i retributiu que els sigui aplicable”. 

No obstant això, l’ordre estableix que aquests funcionaris podrien ser adscrits a òrgans administratius que no pertanyin a l’ICS, quan s’articuli un procés de mobilitat en el cas que “hi hagi places vacants”.

Una circumstància poc factible, tenint en compte els compromisos polítics provinents tant des de Catalunya com des de Madrid. D’una banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, adreçava aquest estiu una carta als professionals, en què confirmava que el seu departament conciliaria “el respecte per la voluntat de la norma [amb referència al decret llei] amb l’evolució natural dels col·lectius afectats i atenent a les necessitats de servei”, i de l’altra, la ministra de Sanitat, Ana Mato, acordava fa uns dies amb les comunitats autònomes resoldre el conflicte amb “criteris de flexibilitat”, per tal de respectar els drets consolidats dels dos col·lectius i, d’aquesta manera, complir amb el pacte que va signar amb el Foro de la Profesión Médica a finals de juliol. 

Així doncs, ara el sindicat espera que, una vegada resolta la situació dels metges APD, l’ICS faci el mateix amb els facultatius de contingent i zona, i publiqui, abans de finalitzar l’any, una resolució per a aquest col·lectiu en els mateixos termes. 

Des d’un primer moment, MC va expressar la seva indignació per la iniciativa del govern espanyol d’integrar per decret els professionals APD i de contingent i zona, i deixar sense efecte la voluntarietat regulada fins aleshores per l’Estatut Marc.

L’organització va demanar al Govern que pressionés l’executiu central perquè desactivés el procés d’integració obligatòria i va treballar conjuntament amb la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), de  la qual n’és membre fundador, perquè s’anul·lés l’estatutarització forçosa.