L'ADC reclama equips odontològics complets en les consultes d'atenció primària de l'ICS

L’Agrupació de Dentistes de Catalunya (MC) demana a l’Institut Català de la Salut (ICS) que garanteixi que les consultes d’odontologia d’atenció primària estiguin sempre integrades per un equip format per un odontòleg i un tècnic en cures auxiliars d'infermeria (TCAE). El secretari de l’ADC, Xavier Marco, ha participat com a ponent en la 2ª Jornada d'Odontologia a l'Atenció Primària a Catalunya on ha recollit les queixes dels dentistes de la sanitat pública sobre l’absència freqüent del TCAE en les consultes de l'ICS. “La tasca dels odontòlegs és molt especialitzada i d’alta complexitat. El suport dels tècnics auxiliars és imprescindible per oferir una assistència de qualitat i per evitar riscos per a la seguretat dels pacients i dels mateixos professionals”, afirma Marco.

Per a l’ADC és especialment greu que l’ICS no tingui cura de les condicions en què s'ofereix el servei públic de salut dental, ja que l’Administració “hauria de ser el patró a seguir en l’assistència odontològica”. En aquest sentit, Xavier Marco considera que deixar l’odontòleg sol a la consulta és una “imprudència” que només s’explica pel “profund desconeixement” que encara hi ha de l’atenció bucodental. “Els dentistes treballen amb les dues mans protegides per guants sobre la boca dels pacients i necessiten l’ajuda dels auxiliars per evitar possibles infeccions. A més, davant de qualsevol complicació pròpia de la nostra activitat, el treball en equip és indispensable”.

Des de la seva constitució el febrer de 2014, l’ADC ha reivindicat que l’odontologia sigui una prioritat per al Departament de Salut incorporant més professionals al sistema i ampliant la cobertura de tractaments en la sanitat pública.