Maltractats

dimecres, 29 febrer, 2012

Des de la darrera vaga convocada per Metges de Catalunya (MC) el novembre passat, el sindicat ha desplegat una intensa activitat per sensibilitzar els grups parlamentaris sobre la necessitat de prioritzar la sanitat en els nous pressupostos de la Generalitat per al 2012, per damunt d’altres àmbits de l’Administració, on les retallades tenen una menor repercussió en les persones.

Malauradament, però, el Parlament ha donat llum verda a uns pressupostos restrictius que retallen un 11% la partida sanitària, en comparació amb la despesa real de l’any passat. Aquesta rebaixa s’afegeix a la de 2011 i, per tant, cal preveure una davallada d’efectius i de recursos materials i tècnics que, indefectiblement, repercutirà en la qualitat assistencial, malgrat que el Departament de Salut vol concentrar bona part de l’estalvi en la retallada dels salaris dels metges.

Aquesta obsessió per guillotinar les retribucions dels facultatius evidencia el maltractament institucional a què Salut sotmet els seus metges cada vegada que ha de reduir la despesa. Si no n’hi havia prou amb les retallades salarials acumulades fins al 2011 (rebaixa del 5% del sou, pèrdua de massa salarial amb la disminució del nombre de guàrdies, contractes de jornada parcial, etc.), ara cal afegir-hi la nova retallada del 3% dels sous dels empleats públics de la Generalitat i l’increment de retenció de l’IRPF, decretat pel govern central.

En el cas dels metges de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Govern va un pas més enllà i decideix disminuir un 50% les retribucions en concepte de productivitat variable (DPO), un dels complements salarials amb més pes en la nòmina del col·lectiu mèdic.

Es tracta d’un atemptat irracional contra la política d’incentius que el mateix ICS va instaurar amb la reforma salarial de 2002, ja que, paradoxalment, es castiga el facultatiu que més s’esforça per millorar els resultats de l’empresa, en funció d’unes directrius marcades per l’ICS.

No és de rebut que els professionals que han situat la sanitat catalana en els nivells més alts de qualitat assistencial i que l’han convertit en un referent mundial de primer ordre, ara siguin maltractats per l’Administració d’una forma tan evident.