MC alerta que la nova unitat de semicrítics de l'Hospital Santa Caterina no pot ser una UCI 'low cost'

Metges de Catalunya (MC) expressa al Departament de Salut la seva incertesa per la construcció de la nova unitat de cures intensives (UCI) a l’Hospital Santa Caterina de Salt, destinada a atendre pacients semicrítics de la regió sanitària de Girona. El sindicat tem que aquestes instal·lacions, pressupostades en 2,3 milions d’euros i que compten amb 8 llits, esdevinguin una UCI low cost que “no respongui a la veritable necessitat del centre”. Per a MC, les inversions en equipaments sanitaris han d’estar “molt ben avaluades”. En el cas gironí, l’organització veu amb bons ulls la creació de la unitat de semicrítics a Salt, però considera que l’espai en què s’han d’ubicar els llits d’UCI per atendre pacients crítics és l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Els delegats i delegades del sindicat mèdic a l’hospital Santa Caterina i Trueta coincideixen en aquesta valoració. En un comunicat conjunt, corroboren que la província de Girona necessita més capacitat d’hospitalització de pacients crítics al Trueta, ja que actualment només disposa de 18 llits d’aquestes característiques per a una població de referència de 824.000 habitants. Segons els facultatius, la manca de llits de crítics provoca un situació de col·lapse freqüent que obliga a reconvertir llits d’altres àrees en llits d’UCI.

Ampliar, doncs, la capacitat de la UCI és “la millor solució” per als pacients que requereixen una especial vigilància o que es troben en un procés postoperatori de cirurgia complexa, però els nous llits de crítics “no s’han de situar en cap altre lloc que no sigui l’Hospital Josep Trueta”. Els delegats de MC defensen que el centre gironí “compta amb la dotació material, tècnica i humana per actuar amb la qualitat i diligència que exigeix l’atenció de pacients crítics”. A més, asseguren que només el Trueta pot garantir la presència física de facultatius de totes les especialitats, preparats per actuar quan sigui necessari. “Les complicacions no entenen d’horaris”, avisen.

Sí a la unitat de semicrítics
Tanmateix, els facultatius avalen la creació de la unitat de semicrítics de l’hospital de Santa Caterina. “Si la realitat del centre de Salt, com la de molts altres centres comarcals, és que cada cop atén pacients amb més processos postoperatoris complexos o pacients mèdics que evolucionen a crítics, no hi ha dubte que disposar d’una unitat de semicrítics és una necessitat i una millora per a l’atenció del seus 150.000 pacients de referència”, afirmen.

Les crítiques dels representants sindicals s’adrecen a la política d’inversions sanitàries del Servei Català de la Salut (CatSalut). En aquest sentit, defineixen com bona política sanitària la que “planifica en base a mancances, millores i projeccions de futur, atenent als contextos i possibilitats”, i qualifiquen com a negativa la que “vol posar-ho tot a tot arreu”.

Finalment, MC reclama que els dos centres gironins puguin desenvolupar, segons les característiques de cada un, l’ampliació de llits que requereixen, “amb les mateixes oportunitats per aconseguir recursos”, sense que la limitació dels pressupostos públics “perjudiqui a un o altre”.