MC considera “insuficients” les millores a l’UCI pediàtrica del Trueta per poder cobrir les necessitats assistencials

Metges de Catalunya s’afegeix a les protestes del personal de la unitat de cures intensives (UCI) pediàtriques i de la unitat neonatal de l’Hospital Josep Trueta de Girona i alerta que les millores parcials que s’han fet en aquesta àrea, amb un pressupost d’1,8 milions d’euros, són “insuficients” per poder cobrir les necessitats assistencials de la població infantil de les comarques gironines. El sindicat continua reclamant la construcció de les noves instal·lacions previstes en el Pla funcional de l’UCI pediàtrica i de neonatologia del centre que encara estan pendents de licitació.

En un comunicat fet públic a través de les xarxes socials, els professionals d’aquestes unitats assenyalen que, tot i l’ampliació de l’àrea, “els nounats més greus segueixen estan en un espai reduït que dificulta les cures i la privacitat”. Afirmen que es necessiten més llits per “evitar els trasllats innecessaris a centres de Barcelona”, ja que amb les obres només s’ha guanyat una plaça, i reclamen més utillatge. “No tots els llits tenen el material necessari (cal un respirador) i seguim treballant amb material vell que s’hauria de canviar urgentment”.

Així mateix, asseguren que els pacients de la UCI pediàtrica no tenen llits apropiats perquè s’han aprofitat els vells i que falta personal. “La realitat és que encara no es compleixen les ràtios i que el nombre de metges, infermeres i tcais [tècnics en cures auxiliars d'infermeria] no s’ajusta al mínim en funció del nombre de nens ingressats”, manifesten.

Per tot això, recorden que les obres que s’han dut a terme formen part de la primera fase del pla funcional i que encara s’ha d’executar la segona i la tercera. “Seguim lluitant per una UCI pediàtrica i una unitat neonatal dignes”, conclouen.

Pressió sindical
Ara fa un any, la vicepresidenta de MC i delegada al Trueta, Núria Estanyol, va reclamar al Departament de Salut més recursos per a la UCI pediàtrica i de neonatologia de l’hospital, ja que la situació, deia, era “insostenible”. Va criticar que no s’hagués invertit ni un euro durant els darrers 30 anys per posar al dia les instal·lacions d’aquesta àrea i va advertir que s’estava posant en qüestió la seguretat d’alguns tractaments. “Ens hi va la salut dels nostres malalts”, va alertar amb referència a la falta d‘espai, de material i de personal.