MC considera que la negociació amb les patronals es troba en "via morta" i reclama la intervenció de Salut per desencallar la vaga MIR

Vaga MIR 1 octubre

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut que prengui les regnes de les negociacions per arribar a un acord satisfactori que permeti acabar amb la vaga de residents. La protesta acumula set jornades d’aturades sense cap avenç significatiu que faciliti l’enteniment entre les parts. Després de la darrera reunió celebrada aquest dijous amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada, el sindicat mèdic creu que la discussió es troba en "via morta" i sense cap possibilitat de progrés mentre no intervingui el departament encapçalat per la consellera Alba Vergés.

La resposta de la part empresarial a la proposta d’acord "assumible" presentada ahir per MC i el col·lectiu MIR ha estat "mesquina", segons els representants dels residents. En aquest sentit, retreuen a les patronals que vulguin aprofitar el conflicte per empitjorar les condicions laborals dels joves facultatius obligant-los a recuperar les hores de descans posteriors a una jornada d’atenció continuada de 24 hores. "És intolerable que proposin acabar amb una vaga aplicant retallades", asseveren.

Pel que fa a la formació, l’oferiment de les entitats passa per la creació d’una comissió de seguiment i el finançament de l’assistència a un únic congrés mèdic durant tot el període de residència (4 o 5 anys). Una proposta "insubstancial i insuficient" que “no comporta cap millora efectiva” per a la formació dels MIR.

El plantejament de millora retributiva tampoc s’aproxima a les demandes dels residents. La darrera oferta suposa un increment salarial del 7%, distribuït en tres anys, que no és "gens significatiu" tenint en compte que els MIR son treballadors mileuristes. "La vocació no paga el lloguer i els sous que cobren els residents, tampoc".

Concentració davant el Parlament
En la setena jornada de vaga, que ha tingut un seguiment del 88% en els centres d’atenció primària i els hospitals públics i concertats, centenars de residents han protestat davant el Parlament de Catalunya mentre un dels portaveus del col·lectiu, Àlex Mayer, ha comparegut en la Comissió de Salut. 

El representant dels facultatius ha demanat "voluntat política" al Departament de Salut per a la resolució del conflicte i ha assegurat que les patronals actuen com a "tallafocs" perquè no tenen poder de decisió sobre els seus recursos. Així, Mayer ha instat la conselleria a implicar-se, ja que "és qui en última instància posa el finançament".