MC demana "igualtat de criteri" en tots els processos de desprivatització de serveis

Metges de Catalunya (MC) insta el Departament de Salut a aplicar el mateix criteri en tots els processos de desprivatització de serveis sanitaris que tingui previst dur a terme. Davant la finalització el proper estiu del contracte de gestió externa de l’atenció domiciliària urgent de Barcelona, adjudicat el 2014 a l’empresa privada SARDomus, i la voluntat de recuperar l’activitat per a l’Institut Català de la Salut (ICS), el secretari general del sindicat, Francesc Duch, reclama que la conselleria i el Servei Català de la Salut (CatSalut) tinguin com a referència d’actuació el cas de la Clínica del Vallès. Segons Duch, seguint aquest esquema, "els recursos econòmics que se cedien fins ara a SARDomus s’han d’assignar a l’ICS i s’ha de trobar acomodament per als treballadors de l’empresa que puguin veure amenaçat el seu lloc de treball a conseqüència de la pèrdua del contracte públic".

El dirigent del sindicat mèdic denuncia que les primeres informacions apunten que l’ICS pretén assumir el servei d’atenció domiciliaria urgent de l’àrea de Barcelona –inclou també Montcada i Reixac- amb "una sabata i una espardenya", ja que la intenció de l’entitat és prestar l’assistència amb una plantilla pròpia reduïda que es reforçarà amb metges de família dels equips d’atenció primària (EAP) de la ciutat que voluntàriament vulguin fer guàrdies. Amb tot, la direcció d’àmbit de l’ICS ha avisat que, si no es cobreixen totes les necessitats del servei, activarà la clàusula d’Atenció Continuada que obliga els professionals a fer aquestes jornades, tant si són propietaris, interins o eventuals, obligatorietat a la que s’oposa "frontalment" MC.

Per a MC, el servei d’atenció domiciliària continuada ha de tenir una dotació mèdica "independent de les àrees bàsiques de salut barcelonines" que permeti cobrir amb garanties les necessitats assistencials de més d’un milió i mig de persones (més la població flotant) i, alhora, no afectar el servei regular dels EAP. En aquest sentit, remarca que el reforç de personal complementari que preveu l’ICS "condicionarà el funcionament normal dels centres d’atenció primària" perquè els professionals que es vegin forçats a realitzar aquestes jornades tindran dret a la lliurança post-guàrdia i la seva feina l’hauran d’assumir els facultatius dels respectius equips.

Per aquest motiu, el sindicat demana que l’aportació econòmica que rebia l’empresa SARDomus es destini "íntegrament" a la configuració del nou equip d’assistència domiciliària urgent de Barcelona amb una "dimensió suficient" per oferir de forma autònoma un servei de qualitat, sense dependre de personal extern de les ABS "reclutat a la força".