MC desaprova la programació de cirurgies oftalmològiques sense anestesiòleg a l’Hospital Josep Trueta

Metges de Catalunya (MC) acusa l’Hospital Josep Trueta de Girona de programar, des del passat 3 de març, cirurgies majors ambulatòries d’oftalmologia sense anestesiòleg –només amb un equip format per un facultatiu oftalmòleg i tres infermers–, “una circumstància anòmala que no compleix els requisits de seguretat òptims per a una atenció de qualitat”.

Per a MC, aquest és “el principi d’un camí molt temptador per a les gerències hospitalàries”, a les quals recorda que “els criteris mèdics han de prevaler per sobre dels econòmics”. En aquest sentit, assenyala que no es pot posar en joc la seguretat dels pacients, promovent el canvi de competències mèdiques o la seva derivació a altres col·lectius, “ja que el malalt confia en la professionalitat, la formació i les capacitats dels facultatius”.

En el cas de les intervencions oculars que es fan al Trueta una vegada per setmana, l’oftalmòleg assumeix la responsabilitat de l’acte quirúrgic i delega a l’infermer la vigilància i el control de les funcions vitals del pacient. La prevenció i el tractament de les complicacions que puguin aparèixer durant l’operació (dolor, ansietat, hipertensió o problemes cardiovasculars) recauen en l’oftalmòleg. 

El sindicat considera una “irregularitat” que professionals que no han estat formats per dur a terme un acte anestèsic, com els oftalmòlegs o els infermers, s’encarreguin de competències pròpies de l’especialista en anestesiologia, “contravenint els protocols assistencials establerts, les directrius de les societats científiques i la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) que designa les funcions dels professionals de la salut”.

D’altra banda, l’organització recorda que la Sociedad Española de Anestesiologia, Reanimación y Terapéutica del Dolor (SEDAR) va publicar l’any 2016 un manifest, en què expressava la seva preocupació per la “seguretat clínica” dels pacients en els processos de sedació practicats per professionals que no són especialistes en anestesiologia i reanimació. 

Tot i que en un principi les cirurgies majors ambulatòries d’oftalmologia, com les cataractes, no requereixen de sedació, MC adverteix que, si fos necessària en algun moment de l’operació, la responsabilitat del procediment recauria en l’oftalmòleg, “el qual no està format per fer aquesta funció”. 

En la declaració de SEDAR, l’entitat afirmava que la sedació profunda “comporta els mateixos riscos associats de morbiditat i mortalitat que l’anestèsia general”, i subratllava que la presència de l’anestesiòleg no tan sols garanteix la sedació adequada per al procediment, sinó que preveu l’aparició de complicacions mitjançant el control de les funcions vitals del pacient. En el cas que aquestes apareguessin, afegia, les podria tractar, ja que té les competències adequades.

A principis de 2014, el sindicat ja va alertar de l’inici de la pèrdua de competències mèdiques en els serveis d’anestesiologia, com a part d’una estratègia gerencial per implantar un model d’assistència de baix cost. L’organització va titllar la situació d’“aberrant” i va instar els col·legis mèdics a actuar amb fermesa en el control i vigilància de la deontologia i bona pràctica de la medicina.