MC elogia la gestió clínica del brot d’enterovirus però critica la política informativa de Salut

Metges de Catalunya (MC) ressalta la rapidesa amb què els professionals de la medicina han identificat el serotipus causant del brot d’enterovirus amb afectació neurològica que ha afectat 60 nens, la majoria dels quals menors de sis anys, però critica la gestió informativa del Departament de Salut que, de forma “deliberada”, va endarrerir una setmana l’enviament del protocol assistencial als facultatius dels centres d’atenció primària (CAP) per no generar alarma, després de conèixer l’alerta del brot. En canvi, sí que va informar el mateix dia als hospitals, tal com ha reconegut aquest dijous el conseller de Salut, Antoni Comín, en una compareixença al Parlament.

El sindicat considera que l’actuació de Salut és una “prova de desconfiança immerescuda” cap als metges i pediatres del primer nivell assistencial, que ha generat desconcert i malestar entre els professionals. 

En declaracions a SER Catalunya, el secretari general de MC, Francesc Duch, ha afirmat que ha estat un “error” no informar simultàniament a tot el col·lectiu mèdic i ha avançat que, la setmana vinent, demanarà al departament i als responsables de Salut Pública una millora dels sistemes de comunicació de notificacions epidemiològiques, perquè la informació arribi “directament” als facultatius, tant d’atenció primària com d’hospitals, com també els que atenen les urgències als CAP, als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i al Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

L’organització sindical ha constatat una diferència de 10 dies en la recepció del protocol assistencial de l’enterovirus per part dels professionals en funció del territori, fet que atribueix a la mediatització d’empreses de salut i comandaments intermedis.

Duch ha manifestat que ocultar informació avui dia, amb la proliferació de xarxes socials, és impossible atesa la interrelació que hi ha entre els metges, i, encara més, en el cas de pediatria, ja que molts d’aquests especialistes comparteixen assistència a l’hospital i a l’atenció primària. 

Per la seva part, la delegada i coordinadora del recentment constituït grup de treball intersectorial de pediatria de MC, Maite García, ha assenyalat, amb referència a la justificació del conseller Comín, que l’alarma social “no la genera el metge d’atenció primària, sinó el fet que aquest professional no pugui donar resposta a les preguntes dels ciutadans”. En el cas de la població infantil, ha  subratllat, aquesta alarma és major, circumstància que ha obligat els pediatres de primària a “acudir als companys d’hospital per obtenir informació que ens sol·licitaven els pares i les escoles”.