MC exigeix a Salut més recursos per a l’UCI pediàtrica del Trueta “perquè ens hi va la salut dels malalts”

La nova vicepresidenta de Metges de Catalunya (MC) i delegada a l’Hospital Josep Trueta de Girona, Núria Estanyol, ha reclamat aquest dijous al Departament de Salut més recursos per a la unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica i de neonatologia del centre “perquè ens hi va la salut dels nostre malalts”, en referència a la falta d’espai, de material i de personal que pateix la plantilla. 

En una atenció als mitjans de comunicació a les portes de l’hospital, Estanyol ha advertit que no valen les excuses de falta de nous pressupostos per al 2016 i ha exigit als responsables sanitaris que “no prorroguin” la precarietat de les condicions laborals d’aquestes dues unitats, que fa més de 30 anys que no reben diners per posar al dia les seves instal·lacions. “No podem ser segon plat. Som el tercer hospital de Catalunya en nombre d’ingressos en neonatologia, un dels cinc centres hospitalaris amb UCI pediàtrica i, per tant, ens mereixem tenir els mateixos recursos que els altres”, ha etzibat.

Segons ha explicat, la situació arriba a ser tan insostenible que, fins i tot, es posa en qüestió la seguretat d’alguns tractaments. “Necessitem una reforma total, no volem les obres menors que proposa la direcció del centre. Són insuficients. Volem una UCI nova ben dotada”, ha reivindicat.

Mentre Estanyol feia aquestes declaracions, més d’un centenar de persones, entre professionals sanitaris i pacients, protestaven a l’entrada de l’hospital per reclamar millores, amb una pancarta on es podia llegir “Per una UCI neonatal i pediàtrica digna”. Al seu costat, un grup de nens n’agafaven una altra més petita amb el lema “Pels mateixos drets que un adult”. La protesta s’ha fet coincidir amb la visita del conseller de Salut, Antoni Comín, al centre que ha escoltat les queixes dels concentrats.

SOS
La setmana passada, una setantena de treballadors de l’UCI pediàtrica i de la unitat de neonatologia del Trueta va fer públic una carta adreçada a la gerència de l’hospital, en què denunciaven el mal estat de les instal·lacions, com a conseqüència d’un “abandonament crònic” d’aquests serveis per part dels responsables del centre.

Els professionals assenyalaven en l’escrit que l’atenció a usuaris i famílies depenia del “continu sobreesforç del personal”, ja que els espais “són insuficients i no compleixen les recomanacions de les societats científiques ni del Ministeri de Sanitat”.