MC insisteix en denunciar la falta crònica de recursos en l’atenció primària a les portes de l’epidèmia de grip

Tot continua igual en l’atenció primària. Infrafinançament, insuficiència de recursos humans, escassa o gairebé nul·la cobertura de baixes i vacances de personal, i recursos extres inexistents per afrontar l’època de la grip. Una de les poques mesures que ha posat en marxa el Departament de Salut als centres d’atenció primària (CAP) amb l’arribada del fred és la flexibilització de les agendes dels metges de capçalera i pediatres. Dit d’una altra manera, es redueixen les visites programades o, fins i tot, es tanquen per complet les agendes, amb l’objectiu d’atendre només les consultes espontànies i urgents, fet que provoca un increment de les demores per visitar-se.

“La pressió sobre la primària l’arrosseguem cada dia de l’any, anem sobrecarregats”, ha denunciat el secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Óscar Pablos, al diari Ara. Amb tot, ha advertit que la situació es pot agreujar amb les vacances de Nadal i l’arribada de les infeccions respiratòries i l’epidèmia de grip, que farà augmentar les visites entre un 20% i un 30%. “Si en aquesta època la plantilla [de metges] passa de vuit persones a quatre perquè no es cobreixen les suplències, i a més redueixes la feina d’aquests quatre professionals, és normal que l’1 de desembre et donin hora per a l’1 de gener. El mateix passa a l’estiu, perquè no hi ha suplents i adaptes l’activitat als metges que hi ha”, ha explicat.

Així, MC ha detectat esperes que arriben als 25 dies per al metge de família en alguns centres, com per exemple el CAP El Fondo, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), que dona hora programada per al 15 de gener o el CAP Ramón Turró de Barcelona, per al 9 de gener. Fora de l’àrea metropolitana barcelonina, les demores de les visites programades també s’allarguen fins a la segona i tercera setmana de gener. Aquest és el cas del CAP Rambla Ferran o CAP Cappont (Lleida ciutat), CAP Gatassa (Mataró), CAP Sagrada Família (Manresa) o CAP Tàrrega (Lleida).

“L’ideal seria que reforcessin el nombre de metges per substituir els que marxen de vacances o per afrontar l’increment de malalts que hi haurà en les properes setmanes, perquè això és insostenible”, ha lamentat Pablos en declaracions a l’agència EFE, recollides per El País.

El representant sindical ha criticat, a més, que, des de Salut, es demani a la població que vagi al CAP en lloc d’anar a les urgències hospitalàries, sense abans reforçar amb més professionals i mitjans el primer nivell assistencial. “En el període 2010-2015, l'atenció primària a Catalunya va perdre 889 professionals, dels quals no s'han recuperat ni el 20%”, ha afirmat a 8tv. “La solució passa per fer més atractiva l’atenció primària i atreure professionals i, per això, es necessari pressupost i voluntat política”.