MC insta la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, a garantir la cobertura universal i a millorar el finançament

Metges de Catalunya (MC) demana a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que derogui de manera immediata el contingut del decret de reforma sanitària, aprovat pel govern espanyol l’any 2012, que va mutilar el dret a l’assistència als immigrants en situació irregular, i estableixi els mecanismes necessaris per garantir un finançament suficient dels serveis sanitaris autonòmics.

El sindicat considera indispensable que el sistema sanitari públic espanyol recuperi el principi d’universalitat, en primer lloc, per raons de justícia social i, després, per motius de protecció de la salut pública, ja que la implantació de fronteres assistencials pot tenir repercussions greus en el control de les malalties epidèmiques, tal com va denunciar l’organització ara fa quatre anys, arran de l’aprovació del Reial decret 16/2012 que restringeix l’accés sanitari dels sense papers a la cobertura urgent i als serveis de maternitat.

MC assegura que la integració total de la població immigrant en l’estructura sanitària racionalitzaria la despesa en salut, considerant que evitaria el cost addicional que suposa l’ús freqüent de les urgències hospitalàries per part d’aquest col·lectiu, que té vetat l’accés a la xarxa d’assistència primària.

D’altra banda, el sindicat insta Montserrat a dotar el sistema sanitari públic dels recursos necessaris per poder mantenir uns serveis assistencials de qualitat, amb un increment del finançament autonòmic que permeti recuperar la despesa sanitària per capita prèvia a la crisi.

Finalment, l’organització mèdica recorda a la nova ministra que comença el seu mandat amb una assignatura pendent que ha resoldre de la mà del Ministeri d’Ocupació: modificar la normativa laboral espanyola que permet la concatenació de contractes temporals per atendre necessitats permanents en els serveis de salut, una pràctica contrària al dret comunitari que fomenta la “precarietat laboral”, segons va dictaminar el passat mes de setembre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE).

Biografia
Dolors Montserrat (Sant Sadurní d’Anoia, 1973), sense experiència ni formació en l’àmbit sanitari, assumeix el ministeri que fins ara dirigia en funcions la també ministra d’Ocupació, Fàtima Báñez, després que Alfonso Alonso deixés el càrrec l’agost passat per presentar-se a les eleccions autonòmiques del País Basc.  

És llicenciada en Dret per la Universitat Abad Oliba de Barcelona i està especialitzada en dret urbanístic, immobiliari i ambiental. Filla de la dirigent històrica del Partit Popular de Catalunya (PPC), Dolors Montserrat i Culleré, és diputada al Congrés des de fa quatre legislatures, on ha ocupat la vicepresidència tercera. Des de 2012, és la vicesecretària d’organització del PPC.