MC reclama més personal i més llits per resoldre la saturació de les noves Urgències de l’Hospital del Mar

Metges de Catalunya (MC) i la resta dels sindicats del comitè d’empresa del Parc de Salut MAR (PSMAR) han reclamat aquest dimecres que es dobli el nombre de professionals sanitaris del nou servei d’Urgències de l’Hospital del Mar de Barcelona, passant dels 30 treballadors actuals a 60, i que es posi en marxa la segona fase del projecte integral d’ampliació del centre, amb la construcció de dos edificis de cinc plantes i l’obertura d’un total de 160 llits d’hospitalització. 

Les organitzacions sindicals han explicat en roda de premsa que les noves instal·lacions d’Urgències, estrenades fa poc més d’una setmana, han permès millorar el confort i la intimitat dels pacients, “però res més”, atès que la saturació del servei es manté, a causa de l’escassetat de personal i dels problemes de drenatge a les plantes d’hospitalització per la falta de llits.

“Respecte als malats que han d’ingressar [a planta], la situació no ha canviat en absolut”, ha afirmat el secretari general de MC i delegat a l’Hospital del Mar, Josep Maria Puig, que ha assegurat que molts pacients han d’esperar unes 48 hores de mitjana per accedir a una habitació, tot i que alguns ho fan fins a tres i quatre dies.

Puig ha opinat que s’ha arribat a aquesta conjuntura per la “política sanitària” de tancar llits d’aguts de centres públics, desenvolupada els últims anys pel Departament de Salut. En aquest sentit, ha recordat que s’han perdut més de 1.200 places hospitalàries durant la crisi, situant Catalunya en una posició “molt endarrerida” respecte als països europeus de l’entorn, pel que fa a la ràtio de llits d’hospital per habitant. “Alemanya té vuit llits per cada 1.000 habitants, França en té set i nosaltres 3,5”, ha manifestat.

Els sindicats han fet arribar aquestes demandes tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Barcelona, que componen el Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona amb una quota de representació del 60% i 40%, respectivament.

Els nous espais de l’Hospital del Mar dedicats a Urgències ocupen una superfície total de 2.780 metres quadrats, compten amb 40 nous boxs i estan comunicats amb les anteriors dependències que ara romandran destinades a l’atenció urgent de les especialitats de Pediatria, Psiquiatria, Cirurgia i Traumatologia.