MC reclama reajustar el nombre de facultats de Medicina a les necessitats d’especialistes a mig termini

Metges de Catalunya (MC) critica la proliferació descontrolada de noves facultats de Medicina i demana a les administracions públiques una major coordinació entre l’oferta de places universitàries i les necessitats d’especialistes del sistema a través de les proves MIR, per tal de corregir el desajust actual.

Segons dades del Ministeri de Sanitat, aquest any s’han presentat a tot l’Estat 11.696 llicenciats en Medicina per a poc més de 6.000 places de formació especialitzada MIR. El secretari general de MC, Francesc Duch, considera que aquesta discordança està provocant un augment “alarmant” de metges amb un alt risc d’acabar a l’atur, “ja que no podran accedir a la formació especialitzada i, difícilment, al mercat laboral”.

Per corregir aquesta situació, reclama que es planifiqui el nombre d’especialistes que requerirà el sistema sanitari públic en els propers 10 anys, tenint en compte la piràmide d’edat de les plantilles, l’evolució demogràfica de la població i els avenços de la medicina, i que s’adeqüin les places universitàries de Medicina a aquestes necessitats mèdiques de futur. 

“Si convé, que es tanquin facultats”, defensa Duch, davant l’increment del nombre de centres on es pot estudiar la carrera de Medicina que, en només vuit anys, ha passat de 28 a 41. Aquesta xifra es podria ampliar aviat, si finalment es posen en marxa les set noves facultats de Medicina que estan en estudi, una de les quals a Vic (Barcelona), segons informa El País

Així mateix, Duch recrimina a les administracions que encara no hagin elaborat el registre centralitzat d’especialistes per saber quants metges hi ha en actiu en cada especialitat i on exerceixen, una eina que els experts consideren “primordial” per planificar eficaçment els recursos humans. 

“Cal posar ordre –assevera Duch– per no perdre uns professionals formats a les nostres universitats i als nostres centres sanitaris, però que es veuen obligats a abandonar la professió o a fer les maletes per culpa d’una planificació nefasta”.

A tot això, el secretari general de MC afegeix que les retallades de personal a la sanitat pública tampoc no ajuden a aturar la sagnia de l’atur mèdic, ni la creixent emigració professional en busca de noves oportunitats laborals.

D’una banda, les xifres del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) mostren que, a finals de 2013, hi havia 3.908 metges que buscaven feina, 1.968 dels quals estaven a l’atur, i de l’altra, el registre del Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos de España indica que 3.279 metges van sol·licitar l’any passat el certificat d’idoneïtat per poder exercir a l’estranger, mentre que l’any 2009 només ho van fer 746 facultatius.