MC s’adhereix a la “Setmana dels Horaris” per promoure la salut de la ciutadania

dilluns, 12 juny, 2017

Metges de Catalunya (MC) se suma a la campanya de sensibilització “Setmana dels Horaris” que promou la iniciativa ciutadana Reforma Horària, amb l’objectiu de donar a conèixer els beneficis d’adaptar l’organització del temps de la vida quotidiana a uns estàndards més humans i cívics, i, consegüentment, més saludables. Durant aquesta setmana i fins al proper 19 de juny, s’han programat un conjunt d’activitats en diversos indrets del territori per consolidar el factor temps com a variable rellevant en la recerca del benestar i la igualtat entre les persones.

Des d’un començament, el sindicat ha compartit els postulats plantejats per aquesta iniciativa ciutadana i ha participat en la taula de sanitat per a la reforma horària, subratllant la importància de no haver exclòs del debat els treballadors de la salut i emfatitzant l’interès perquè els serveis sanitaris catalans s’adhereixin a la nova cultura del temps, a partir dels principis de qualitat assistencial i promoció de la salut. 

Així, MC destaca els beneficis principals de la implantació d’horaris saludables en la societat:

1. Disponibilitat de més temps per a la nostra vida personal
Generalitzar uns horaris més racionals (avançament dels àpats, del descans i de les activitats socials) facilita la conciliació de la vida personal i laboral, i permet disposar de més temps per a activitats socials, culturals i d’oci.

2. Millora del benestar físic i anímic de la població
Estendre una jornada laboral més compacta i flexible permet acotar millor el temps destinat a la feina i allibera espai per a usos personals i socials, condicions que poden millorar el benestar físic i anímic de la persona.

3. Més temps disponible per al descans
Dormir bé és molt important per a la salut general de la persona, tant físicament com mental. Dormir poc es relaciona amb problemes de salut a llarg termini, com ara l’obesitat, la diabetis, les malalties de cor i la hipertensió.

4. Més temps disponible per a la pràctica de l’esport i oci actiu
Practicar esport i activitat física millora la salut. Es redueix el risc de patir diabetis, malalties cròniques cardiovasculars i malalties relacionades amb el sobrepès i l’obesitat. A més contribueix al benestar psicològic.


5. Possible millora de la productivitat i del rendiment laboral
Fer uns horaris saludables pot repercutir en un augment de la productivitat laboral i del rendiment en el treball, amb una millora dels processos de presa de decisions i una disminució de la sinistralitat laboral. 


Aquest dilluns, el Govern ha anunciat que aquest mes de juliol firmarà el Pacte Nacional per a la Reforma Horària i que, abans de l'estiu, farà públics els treballs que s’han fet amb els diferents àmbits socials i econòmics, així com els acords i compromisos a què s’arribaran.