MC s’adhereix al manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Cartell "Per una Catalunya lliure de violències sexuals. #JOTAMBÉ"

Metges de Catalunya (MC) s’ha adherit al manifest unitari de commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que se celebrarà el proper 25 de novembre. El text, promogut per l’Institut Català de les Dones (ICD), és obra de la periodista Mònica Planas i forma part de la iniciativa ‘Per una Catalunya lliure de violències sexuals. #JoTambé’. Amb aquesta acció, que tindrà una gran visibilitat en les xarxes socials, l’ICD vol traslladar a casa nostra la campanya internacional de sensibilització i denúncia de les violències sexuals que amb l’etiqueta #MeToo ha motivat moltes dones a fer públics els abusos, assetjaments, maltractaments i violacions que han patit i que moltes vegades han quedat en silenci.

El manifest és un al·legat clar i contundent perquè d’una vegada la societat prengui consciència que la violència masclista no és un problema de les dones, sinó un problema de tots i totes que té les seves arrels en la imperant cultura masclista “que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones”. Així, en el text s’assenyala als culpables de les agressions, els homes que no accepten que “no és no, sempre”, els que es creuen superiors i fan ús de la seva força física, del seu càrrec o de la seva suposada autoritat, els que assetgen, maltracten i assassinen les dones. Però el manifest també interpel·la “als i les que calleu però sabeu què passa: qui els hi rieu les gràcies als assetjadors, qui heu consentit que es maltractés o es violés una dona, qui heu mirat cap a l’altra banda, qui no heu recriminat un abús de poder... Ja n’hi ha prou. Parleu. Assenyaleu. No sigueu còmplices. Sigueu íntegres o també us convertireu en culpables”.

De la mateixa manera, en el document, el dit de la responsabilitat també assenyala als periodistes i mitjans de comunicació, als professionals de la publicitat i les empreses anunciants, als empresaris de l’oci nocturn i als jutges, advocats, metges forenses i cossos policials. Cadascun en la seva parcel·la ha de prendre consciència del problema i actuar contra la perpetuació de la cultura masclista, que sexualitza, cosifica i sotmet les dones, i treballar per l’eradicació de les pràctiques que contribueixen a banalitzar les agressions, estigmatitzar les víctimes i justificar els comportaments dels maltractadors i assassins.

El sindicat mèdic afirma que la violència masclista és una “xacra vergonyosa” que ha de remoure la societat per acabar urgentment amb les intolerables estadístiques d’agressions. En aquest sentit, només en el primer semestre de 2017, s’han produït a Catalunya 6.497 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i 8 dones han estat assassinades. MC recorda al col·lectiu mèdic que, com a professionals dels serveis sanitaris, han de dur a terme la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de dones en situació de violència masclista, aplicant les pautes i activant els mecanismes previstos en el
Protocol per a l'abordatge de la violència masclista en l'àmbit de la salut a Catalunya.

A més de l’adhesió al manifest, l’organització participarà en la difusió de l’acció de sensibilització a través de les seves xarxes socials i anima els facultatius a sumar-se a la iniciativa.


Materials de campanya