MC se suma a l’SOS llançat pel personal del Trueta davant la situació “insostenible” de l’UCI pediàtrica

Metges de Catalunya (MC) dóna suport al personal sanitari de l’Hospital Josep Trueta de Girona que aquest dimecres ha denunciat públicament la situació “insostenible” de la unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica i de la unitat neonatal del centre, perquè pateixen d’una “infraestructura obsoleta, falta d’espai, manca de material i mínim personal”. En una carta adreçada a la gerència de l’hospital, una setantena de treballadors, entre metges, personal d’infermeria i altres professionals, asseguren que la infraestructura d’aquestes àrees és la mateixa que fa més de 30 anys, exceptuant petites reformes, circumstància que “fa molt difícil que els pacients rebin una atenció de qualitat i que es vegin exposats a situacions de risc innecessàries”.

L’atenció a usuaris i famílies, assenyalen, depèn del “continu sobreesforç del personal”, ja que els espais són “insuficients i no compleixen les recomanacions de les societats científiques ni del Ministeri de Sanitat”. A més, afegeixen que la majoria del material és “vell i insuficient” per atendre els pacients.

Segons els professionals sanitaris, aquesta situació és fruit d’un “abandonament crònic per part dels responsables del servei de pediatria, la direcció del centre i la gerència”, atesa l’escassa inversió realitzada en les darreres tres dècades, malgrat que se’ls havia promès, en diverses ocasions, que es farien obres de millora que mai no han arribat. 

L’any 2015 l’hospital va presentar un pla de millora per a la UCI pediàtrica i per a l’àrea neonatal, unitats de referència de la província de Girona, amb un pressupost de 320.000 euros que, a parer del personal, és “clarament insuficient” i “ridícul”, i que la mateixa gerència va definir com a “obretes”, asseguren els treballadors. 

La plantilla contraposa el cas de l’UCI per a adults, amb unes instal·lacions modernes i punteres, amb l’UCI de nens, “vella, petita i infradotada”, i també amb altres serveis de l’hospital que reben inversions importants per renovar-se com les Urgències, on el centre invertirà 3,7 milions d’euros.