Metges de Catalunya destapa un temps d’espera mitjà de 16 mesos per a les intervencions de cor

Metges de Catalunya (MC) ha pogut verificar que el temps d’espera mitjà per a una cirurgia cardíaca als hospitals de Bellvitge (L’Hospitalet) i Vall d’Hebron (Barcelona) és de 16 mesos, un període que supera “àmpliament” els 3,3 mesos de temps de resolució que va anunciar el conseller de Salut, Boi Ruiz, el passat mes de febrer, al Parlament, amb motiu de la presentació de les llistes d’espera de 2012.

Aquestes xifres, que MC ha posat en comú aquest dimecres en una assemblea de facultatius dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) celebrada al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), revelen que actualment hi ha un total de 503 pacients en llistes d’espera per a una intervenció de cor a Bellvitge i Vall d’Hebron, els dos grans centres hospitalaris de referència per a aquests processos d’alta tecnologia.

El servei de cardiologia de Bellvitge, que dóna cobertura a més de dos milions d’habitants de l’àrea metropolitana sud de Barcelona, el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, té 257 pacients en espera i, a dia d’avui, està operant els malalts de cor que van incorporar-se a la llista l’octubre de 2011. 

El del Vall d’Hebron, que cobreix més d’un milió d’habitants de l’àrea nord del Barcelonès, Girona i Lleida, té 246 pacients pendents d’entrar a quiròfan i opera els malalts que són a la llista de cirurgia cardíaca des de gener de 2012.

Davant d’aquesta realitat, el sindicat ha tornat a reclamar que el pressupost sanitari d’aquest any quedi al marge de les retallades, “sigui quin sigui l’objectiu de dèficit per a Catalunya”, ja que les mesures d’austeritat “estan posant en risc la salut de la població”.

En declaracions als mitjans de comunicació, la vicepresidenta de MC i delegada a l’Hospital de Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, ha asseverat que els metges ja no es poden sentir orgullosos del sistema sanitari català. “No podem tolerar més el que està passant i, per tant, demanem que no es baixi ni un euro més el pressupost de sanitat”, ha afirmat

Fuentelsaz ha recordat que, a finals de 2011, el conseller Ruiz va anunciar “a so de bombo i platerets” que la cirurgia cardíaca valvular i coronària tindria un “circuït preferent” a Catalunya amb un termini de garantia de dos mesos (un menys que el temps actual de resposta de referència), tot i que el Ministeri de Sanitat estableix una espera màxima de sis mesos per a aquestes intervencions.