Nou compromís de l’ICS per aplantillar els metges eventuals, gràcies a les pressions de MC

La directora de Recursos Humans de l’Institut Català de la Salut (ICS), Sara Manjón, ha comunicat aquest dimecres a Metges de Catalunya (MC) i a la resta de sindicats de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat la determinació d’aplantillar aquest any els 130 facultatius –segons dades de l’empresa– que encara tenen contractes temporals concatenats i que porten més de dos anys exercint de manera ininterrompuda en el mateix lloc de treball, tot i que el gran gruix d’aquests professionals veurà estabilitzada la seva situació laboral entre els mesos de juliol i setembre.

Aquest nou compromís arriba després que MC intensifiqués la pressió sobre l’ICS i denunciés davant el Síndic de Greuges l’augment de la precarietat laboral als hospitals públics, com a conseqüència de la proliferació de contractes no justificats de curta durada. La petició al Síndic perquè intercedís en defensa dels drets dels facultatius i instés l’ICS a aturar la contractació temporal concatenada va ser admesa a tràmit el maig passat. 

El sindicat va decidir portar el cas davant el defensor de les persones quan va constatar que l’ICS no havia complert la seva primera paraula d’aplantillar els metges amb contractes eventuals concatenats abans de l’1 d’abril d’aquest any. Ara, l’organització mèdica tornarà a estar atenta als moviments de l’empresa, perquè compleixi el nou compromís. 

Campanya
La campanya de MC contra la precarització de les condicions laborals dels metges de l’ICS ve de lluny. El maig de 2014 el sindicat va denunciar que un 20% de la plantilla mèdica dels hospitals públics –636 metges eventuals i interins sense jornada completa– tenia contractes laborals inestables i sous mensuals nets de 1.500 euros o inferiors. 

Sis mesos més tard, va presentar un escrit a l’ICS en què posava de manifest la pràctica fraudulenta de l’empresa d’abusar de la contractació temporal no justificada, “petrificant la precarització dels professionals que han de garantir el dret fonamental a la salut de la ciutadania”. Per aquest motiu, va reclamar a l’ens sanitari que s’ajustés a la normativa vigent i nomenés com a interins els facultatius amb contractes eventuals concatenats, fins que no es convoqués una oferta pública d’ocupació per cobrir les places vacants. 

A més, l’organització va denunciar que molts d’aquests metges d’hospital amb contractes eventuals i també una bona part dels interins no cobren el complement de jornada completa, tot i  fer el mateix horari i la mateixa feina que el personal fix de plantilla, ja que a la pràctica assumeixen funcions pròpies d’una plaça estructural. Segons MC, aquest greuge comporta salaris un 25% més baixos que la resta de facultatius de la xarxa sanitària pública i situa aquests metges gairebé al mateix nivell retributiu que algunes categories professionals inferiors i amb menys responsabilitat dins de l’hospital.