Puig: “Els metges ens hem d’apoderar del nostre futur”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha encoratjat el col·lectiu mèdic a fer un pas endavant per participar i liderar el procés de presa de decisions sanitàries, a fi de “superar el conflicte permanent entre els valors de la professió mèdica i els interessos econòmics del sistema”. Ho ha fet durant la conferència “Present i futur dels metges a Catalunya” que ha impartit en la XXXIII Reunió Anual de la Societat Catalana de Nefrologia, celebrada el 26 de maig passat, a Badalona, on ha reivindicat la necessitat imperiosa que els facultatius s’apoderin del seu futur. 

Puig, que en l’àmbit professional és cap de secció de transplantament renal del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar de Barcelona, ha assenyalat que el malestar creixent dels metges ha posat en evidència una col·lisió que “va més enllà d’un problema salarial i té els seus orígens en els canvis soferts per la professió en les últimes dècades”. L’evolució del metge de professional liberal a assalariat i la tecnificació de l’acte mèdic han obert una profunda crisi de model professional, segons el dirigent sindical, que ha desplaçat la relació metge-pacient del centre del sistema. Ara aquest lloc l’ocupen polítics i gestors sanitaris.

Les conseqüències d’aquest moviment de peces són evidents. Segons ha explicat, les empreses sanitàries estan bastint un sistema amb menys recursos, més precarietat laboral, més barreres entre els metges i els seus pacients (sistemes informàtics enrevessats i difícils de manejar) i més influència de les gerències en la presa de decisions. “Abans el metge prenia decisions. Ara només les implementa”, s’ha lamentat.  

Tot plegat fa que l’aliança entre gestors i metges sigui inviable, “perquè ni és natural ni esdevé de manera espontània”. Així, Puig ha advocat per trenar un “sentiment de pertinença” a la institució i una “visió compartida” d’objectius i mètodes. “És el moment de fer el salt cap al gran conveni mèdic. Els metges ens hem d’apoderar del nostre futur. Només ens en podrem sortir units i associats al sindicat”, ha conclòs.