Puig: “Si no es posen més recursos, és molt difícil pensar que podrem sortir d'aquest pou”

La grip ha irromput amb força a Catalunya en la darrera setmana i, com passa any rere any, les urgències hospitalàries s’han saturat i les consultes d’atenció primària s’han desbordat, sobretot per l’escassa disponibilitat de llits d’ingrés –la xarxa hospitalària d’utilització pública té un miler de llits menys com a conseqüència de les retallades– i la infradotació de les plantilles –el primer nivell assistencial ha perdut 870 metges des de 2010. “Si no es posen més recursos, és molt difícil pensar que podrem sortir d’aquest pou”, ha dit aquest dimarts el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, que ha acusat el Departament de Salut de vendre “molt fum i molta voluntat”, amb referència al Pla nacional d'urgències de Catalunya (PLANUC).

En una entrevista a La Xarxa (vegeu part 1 i part 2), Puig ha advertit que el cansament dels professionals sanitaris, sotmesos a una desmesurada sobrecàrrega assistencial, “acabarà passant factura”, ja que l’actual “situació de guerra” no es pot mantenir de forma indefinida. “No s’han destinat recursos per fer front a la grip i, ara, l’última bala que queda es desprogramar intervencions quirúrgiques no urgents per alliberar llits d’ingrés i, així, aturar el cop, però això té un preu: l’augment de les llistes d’espera”.

Amb tot, el dirigent sindical ha assenyalat que la xarxa hospitalària està en una posició privilegiada si es compara amb l’atenció primària. “Els metges de família i pediatres estan treballant en una situació realment estressant, amb 60 i 70 visites al dia. Es fa difícil creure que algú entengui que una persona pot atendre un pacient com Déu mana, quan porta visitats 40 malalts”, s’ha queixat. En aquest sentit, ha reclamat mesures urgents per dignificar el primer nivell assistencial, dotant-lo de més personal i d’una major capacitat resolutiva, i poder abordar amb garanties l’increment de població envellida i malalties cròniques.

“Hi ha una dada molt cridanera. Europa destina una mitjana del 7,5% del seu PIB [producte interior brut] a la salut pública, mentre que Espanya n’inverteix el 6% i Catalunya, el 3,9%. Amb aquestes quantitats estem fent meravelles”, ha assegurat.

D’altra banda, en declaracions a TV3 i TVE Catalunya, Puig ha afirmat que l’actual situació dels serveis d’urgències no és “anormal”, ja que els problemes de saturació s’arrosseguen des de fa temps, perquè les retallades que s’han aplicat des de 2010 “no s’han revertit en cap moment”. Així, amb la mateixa limitació d’infraestructures dels últims anys i amb un increment de pacients amb patologies complexes, la sensació dels professionals és de “cansament per acumulació”.

Per suplir la pèrdua de llits d’hospitalització i apaivagar el col·lapse de les urgències, ha plantejat potenciar els equips d’atenció domiciliària, incrementar les places sociosanitàries i reconvertir les habitacions dobles dels hospitals en individuals, per evitar que les estances amb dos llits estiguin ocupades només per un malalt en els casos en què aquest hagi de romandre aïllat per criteris mèdics.