Tomàs accedeix a la vicepresidència del sindicat mèdic europeu amb l’objectiu d’equiparar les condicions laborals dels metges

El president de Metges de Catalunya (MC) i de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), Albert Tomàs, ha estat elegit vicepresident primer de la Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS, per les seves sigles en francès), després de la renovació de la junta directiva d’aquesta organització mèdica que ha tingut lloc en la seva reunió semestral celebrada el cap de setmana passat a Polònia.

Tomàs, que passa a formar part de l’equip executiu de la FEMS juntament amb el president Enrico Reginato (Itàlia) i el vicepresident segon Serdar Dalkilic (França), s’ha proposat com a objectiu de la legislatura presentar un document de bases a la Comissió Europea que serveixi per equiparar les condicions laborals dels metges europeus, mitjançant l’aplicació de directives d’obligat compliment a tots els països membres. “Es tracta –explica– de trobar un mínim comú denominador en matèries bàsiques com la jornada laboral, les guàrdies o la carrera professional i configurar una espècie de conveni europeu”.

Un tema a part són les retribucions mèdiques. Les primeres dades d’un sondeig que ha fet la FEMS entre els metges dels diferents sistemes sanitaris europeus revelen diferències molt significatives. Mentre el salari mitjà brut d’un facultatiu belga oscil·la entre els 8.000 i els 14.000 euros, el d’un romanès no arriba als 600 euros i el d’un espanyol se situa en la zona mitja-baixa de la taula, amb un sou de 2.700 euros. “És evident que no podem homogeneïtzar els sous dels metges europeus perquè depenen enormement del nivell de vida de cada país, però sí que podem trobar una fórmula comuna que serveixi de referència per establir un mínim salarial mèdic, d’acord amb la seva responsabilitat professional”, afirma Tomàs.

La FEMS, integrada per membres dels sindicats i de les entitats mèdiques més representatives de tots els països de la Unió Europea, té representació en el Comitè Permanent de Metges Europeus, l’organisme que agrupa les organitzacions mèdiques dels Estats membres i d’altres països associats. Aquest comitè té interlocució directa amb la Comissió Europea per debatre i aportar les seves opinions sobre aquells aspectes que afecten la professió mèdica.