INFORMACIÓ PER A LA POBLACIÓ
Campanya de vacunació
El 16 de novembre comença la campanya de vacunació de la grip A a Catalunya. El Departament de Salut recomana que es vacuni la població amb factors de risc (malalts crònics i embarassades) i la població diana (personal sanitari, d’emergències i seguretat), col·lectiu que representa un 20% de la població catalana (1,5 milions de persones).
La vacunació és la mesura més efectiva per protegir les persones de la grip A i les seves complicacions. Organismes com el Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut, el Consell Científic Assessor del Pla de Pandèmia a Catalunya, els col·legis professionals que agrupen els diferents professionals sanitaris implicats en la vacunació antigripal, experts en la matèria, el Fòrum Català de Pacients i el Comitè de Bioètica de Catalunya, recomanen la vacuna de la grip A a la població diana i a la població de risc.
La vacuna s’administra en els centres d’atenció primària (CAP) públics. Les persones que no estiguin assegurades pel CatSalut (MUFACE, MUGEJU, ISFAS, etc.) es poden vacunar en els centres de les mútues asseguradores que els donen cobertura sanitària. La distribució de la vacuna entre els treballadors dels serveis d’emergència i de seguretat es fa mitjançant els serveis de prevenció i/o medicina preventiva.
La vacuna de la grip A per a les dones embarassades estarà disponible properament, una vegada l’Agència Europea del Medicament i l’Agència Espanyola del Medicament l’autoritzi.
Mesures bàsiques de prevenció
La millor manera de protegir-te i evitar la propagació de la grip és seguir unes bones pràctiques d’higiene.
-
Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó, o un preparat amb
alcohol, i eixugar-se-les bé, sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-se.
-
Tapar-se el nas i la boca amb un mocador de paper quan es tus o s’estornuda i llençar-lo a la paperera.
-
Evitar tocar-se la boca i el nas
-
Mantenir els espais ventilats, obrint les finestres
-
Mantenir hàbits saludables: dormir bé, menjar aliments nutritius i fer activitat física
Sol·licitud d'atenció mèdica
Si creus que estàs malat, cal que et quedis a casa i truquis al telèfon de Sanitat Respon 902 111 444, des del qual un grup experts t’explicaran el que és millor en cada cas.
Si pateixes malalties cròniques greus, alguna malaltia immunosupressora (trasplantament, tractament amb quimioteràpia per un tumor, sida o altres), estàs embarassada i tens símptomes de grip o el teu fill menor de 6 mesos els té, has de trucar, al més aviat possible, a Sanitat Respon o contactar amb el teu centre d’atenció primària (CAP) per rebre orientació sobre el que has de fer.
Actuació davant de símptomes lleus
-
Queda’t a casa
-
Pren-te medicaments per fer baixar la febre, com ara paracetamol
-
Beu molt líquids
-
Fes repòs
-
Evita el contacte proper amb altres i l’estància en llocs concorreguts
-
Si et puja molt la febre o portes més de 7 dies malalt, consulta el teu metge o metgessa.
Més informació
Fonts: OMS, Ministerio de Sanidad i Departament de Salut.
|