Virus d'Ebola. Recomanacions per al personal sanitari


 
   Malaltia per coronavirus SARS-CoV-2


El 31 de desembre de 2019, les autoritats sanitàries xineses van informar a la Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d’etiologia desconeguda, incloent 7 casos greus, relacionats  en l’exposició comuna a un mercat majorista de peix a la ciutat de Wuhan, província de Hubei a Xina.

L’inici dels símptomes del primer cas va ser el 8 de desembre de 2019: febre, tos seca, dispnea i signes radiològics d’infiltrats pulmonars bilaterals.

El 7 de gener de 2020 es va identificar com agent causant del brot un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat per consens internacional com a COVID-19.

A partir del 13 de gener de 2020, se’n van començar a detectar casos fora de la Xina, tots confirmats per proves de laboratori.

Amb data 30 de gener l’OMS va declarar aquest brot com una Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII).

El període d’incubació mig és de 5-6 dies, amb un rang de 1 a 14 dies.

Els símptomes de la malaltia en un 80% dels casos son lleus, mentre que un 20% poden tenir manifestacions clíniques més greus com pneumònia i altres complicacions clíniques que requereixen ingrés hospitalari.

El 11 de març de 2020 l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus SARS-CoV-2 com a pandèmia davant els nivells actuals de propagació i persones afectades en diversos països al món.


COM ES TRANSMET


El coronavirus SARS-CoV-2 es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans molt sovint.


QUINS SÍMPTOMES CAUSA


Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d'una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.


COM ES CURA


Actualment no hi ha un tractament específic per al nou coronavirus, però̀ sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes.
Si tens coronavirus o sospites que en pots tenir:

  • Descansa tot el que necessitis fins que et trobis millor
  • Beu aigua en abundància
  • Pren antitèrmics o els medicaments recomanats pels professionals sanitaris

Els casos més greus requereixen tractament amb suport vital avançat, a les unitats de cures intensives dels hospitals.


Font: Departament de Salut. Generalitat de Catalunya




Consell de Cent, 471-475, esc. B, entl. - 08013 Barcelona Tel. 93 265 11 77- Fax 93 265 39 71 - info@metgesdecatalunya.cat