David Arribas: "La necessitat de metgesses no minvarà"

David Arribas

El vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), David Arribas, ha sortit al pas d'algunes informacions que apunten que la necessitat futura de metgesses es pot reduir, ja sigui per l’evolució de la demografia mèdica, per la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) a l’assistència sanitària o per la transferència de competències a altres col·lectius professionals. En un article d’opinió publicat al Diari de la Sanitat, Arribas ha recordat que la majoria de consultes dels pacients les resol el personal facultatiu. "Tenim un clar exemple documentat que ens explica que el 66% de les visites totals a l’atenció primària les realitzen les metgesses d’aquest nivell assistencial", ha explicat.

La IA aplicada a l’àmbit de la salut tampoc farà prescindibles els facultatius, ja que “requerirà la supervisió d’una metgessa”, de la mateixa manera que les competències mèdiques que puguin assumir altres col·lectius “hauran d’estar supervisades i avalades pels professionals mèdics”. En aquest sentit, ha afegit que “cada col·lectiu té les seves competències i les ha de poder desenvolupar al màxim al voltant de les àrees pròpies de coneixement”.

Per al responsable sindical, el veritable problema radica en si el sistema públic de salut serà capaç de retenir les noves generacions de facultatius, temptades per les ofertes d’altres països amb “incomparables condicions laborals i retributives”. Així, la situació serà realment conflictiva “si les properes generacions no només decideixen marxar, sinó també formar-se a altres sistemes de salut, sense la intenció de tornar a casa nostra”.  Per aquest motiu, ha afirmat “difícilment tindrem un excedent de metgesses si hem de suplir els professionals que es retiren —especialment els propers 10 anys— i la pèrdua de talent cap a altres sistemes de salut”.

Per evitar-ho, Arribas ha reclamat que l’Administració faci un major esforç per acompanyar les necessitats de les metgesses. “No podem oblidar que tot el temps dedicat a la investigació, docència i recerca s’extreu de la vida personal, fora de l’àmbit laboral”. A més, “conciliar i poder gaudir d’una vida plena també ha de ser una realitat”. Per tot això, ha instat a sistematitzar els estudis de càrrega de treball “perquè el desgast, l’estrès i la fatiga mental no passin factura a les professionals”.

Finalment, el vicesecretari general de MC ha apel·lat a la negociació oberta a l’Institut Català de Salut (ICS) per renovar el conveni col·lectiu dels treballadors de la sanitat pública com una “oportunitat d’or per oferir una proposta que generi confort i benestar al personal facultatiu que treballa al sistema, i per retenir les generacions venidores, garantint que l’atenció mèdica seguirà sent pública i de qualitat”.