Deures

dimecres, 6 setembre, 2017
La renovació del conveni del Siscat; l'oferta d'ocupació pública de l'ICS; les mesures per millorar l'atenció primària; l'EMA i el decret de prescripció infermera, els deures de Metges de Catalunya (MC) per a aquesta tardor.

Una de les frases recurrents pronunciada per responsables polítics i directius sanitaris és que la societat catalana està en deute amb els seus metges per l’esforç realitzat durant les retallades, evitant que aquestes es traduïssin en una minva de la qualitat assistencial. No creiem que la ciutadania tingui cap deute amb els professionals sanitaris, sempre ens hem sentit apreciats i reconeguts, i aquesta és la nostra major satisfacció. Segurament, rere la susdita afirmació hi ha el convenciment que, sense la professionalitat i l’esperit de servei dels facultatius, la indignació de la societat hauria estat més intensa i incisiva i s’haurien passat comptes vers els responsables de les decisions. Així, és més precís afirmar que el deute recau sobre els polítics i no sobre el conjunt de la població.

La reconciliació amb el col·lectiu mèdic és un deure dels nostres dirigents polítics. Destinar els recursos necessaris per al sistema sanitari i prendre mesures a favor l’estabilitat laboral i contra la precarietat de la professió mèdica són decisions que estan en les seves mans. És cert que el país es troba en una cruïlla i que l’actual context polític i econòmic dificulta algunes d’aquestes decisions estratègiques, però no és menys cert que no fer-hi res no és cap solució.

Més enllà dels avatars polítics d’aquesta tardor, el tercer quadrimestre de l’any presenta diferents fronts a nivell sanitari que Metges de Catalunya (MC) abordarà amb la màxima dedicació. Per una banda, l’àmbit concertat ha de renovar el seu conveni col·lectiu que es troba en situació d’ultraactivitat fins al proper 31 de desembre. Millorar les condicions laborals i retributives dels facultatius -maltractats en el conveni encara vigent- serà un dels objectius del sindicat que, paral·lelament, continuarà treballant perquè el col·lectiu mèdic disposi d’un espai propi de negociació dels aspectes professionals i laborals que li són inherents.

D’altra banda, pel que fa a l’Institut Català de Salut (ICS), MC estarà amatent al desenvolupament de l’oferta d’ocupació pública aprovada pel Govern que preveu la convocatòria, aquest mateix any, de 825 places per a personal facultatiu, 488 en l’àmbit d’atenció primària i 337 d’hospitals. A més, l’organització mantindrà les espases en alt en el primer nivell assistencial perquè s’apliquin les mesures de l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) que han de reduir la càrrega de treball, pal·liar la precarietat i facilitar la conciliació dels metges de família i pediatres.

El Departament de Salut tindrà el ple de suport del nostre sindicat en les actuacions encaminades a aconseguir que Barcelona aculli la seu de la Agència Europea del Medicament (EMA), decisió que el Consell Europeu ha de prendre el mes de novembre. La conselleria, però, no podrà comptar amb el sindicat com a aliat en un altre tema que previsiblement s’ha desencallar en el que resta d’any: l’aprovació del decret de prescripció infermera. MC s’oposarà i iniciarà les accions jurídiques que pertoquin contra aquest marc normatiu si atorga competències mèdiques al personal d’infermeria.

Respecte a la gran qüestió política, MC, organització catalana centenària, se situarà sempre del costat de la ciutadania de Catalunya i de les seves institucions en defensa de la democràcia i la llibertat.