Jordi Cruz: "Des de 2020 han augmentat un 25% les visites a urgències, l’accessibilitat ha de millorar molt"

Reunió del Consell de Salut de Catalunya

El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, ha assistit aquest dilluns a la sessió extraordinària i conjunta del Consell de Salut de Catalunya i del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut), organismes dels quals el sindicat n’és membre oficial. En el marc d’aquesta sessió s’ha presentat la memòria d’activitat del CatSalut de l’any 2022 que recull les dades detallades de l’atenció sanitària a Catalunya. D’entre els principals indicadors destacats pel CatSalut, Cruz ha posat de rellevància l’increment de les visites als centres d’urgències, que l’any passat van arribar a les 6.105.055 atencions. “Són 1,2 milions de visites més respecte a l’any 2020, un increment del 25,5%, i un 5% més que el 2019, abans de la pandèmia. Tenim un problema d’accessibilitat al sistema i està per veure si el pla de millora és efectiu”, ha traslladat el president de MC a la resta de membres d’ambdós òrgans.

Tot i que el conseller de Salut, Manel Balcells, en la seva darrera compareixença davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va assegurar que l’accessibilitat a l’atenció primària havia millorat, ja que el 64% de les persones que demanen hora per al metge de família l'obtenen en cinc dies o menys i, segons dades de la conselleria, sis mesos enrere eren només el 52% els que aconseguien una cita en aquest termini, Cruz ha considerat que encara és aviat per saber si el pla engegat per Salut està donant de resultats. De fet, el dirigent sindical ha remarcat que les visites presencials als centres d’atenció primària encara no han recuperat el nivell anterior a la pandèmia (32,2 milions el 2022 vs. 39,5 milions el 2019). “Són vasos comunicants, si es recupera l’accessibilitat, es reduiran les visites als centres d’atenció continuada”, ha assegurat.

Visites urgències


Amb tot, el president de MC ha recordat que el pla de mesures urgents per millorar l’accessibilitat al sistema que el departament va posar en marxa el març passat “se sustenta una altra vegada en el sobreesforç dels professionals, allargant les jornades i fent hores extres”. Per aquest motiu, ha afirmat que aquest pla “no es pot perllongar en el temps” perquè “la sobrecàrrega de treball sistematitzada no pot ser mai una solució”.

En aquest sentit, ha reclamat mesures estructurals per millorar les condicions laborals i retributives del primer nivell assistencial per fer-lo atractiu per als facultatius. “L’Institut Català de Salut (ICS), a través de la negociació oberta a la Mesa Sectorial per renovar el conveni col·lectiu del personal estatutari, té a les seves mans una oportunitat única per introduir les millores estructurals que requereix el sistema per captar i retenir el talent mèdic. Esperem que no la desaprofiti”, ha remarcat. 

Descens “inexplicat” de la despesa en salut
D’altra banda, MC ha qüestionat el motiu del descens “inexplicat” de la despesa en salut, total i per habitant, de l’any 2022. I és que, segons les dades recollides a la darrera memòria del CatSalut, la despesa en salut de l’any passat va ser de 12.887 milions d’euros, que representen 1.653,32 euros per habitant, mentre que l’any 2021 va ser de 13.427 milions d’euros i 1.744,41 euros per habitant.

Davant la demanda del sindicat, la direcció del CatSalut ha respost que la despesa executada ha estat superior i la diferència es deu a moviments comptables, sense oferir més explicacions.

Despesa en salut