MC celebra la creació dels dos primers serveis de Psicologia Clínica a hospitals catalans i encoratja la resta a seguir-ne els passos

Servei de Psicologia Clínica a un hospital

L’Hospital Universitari de Bellvitge s’ha convertit en el primer gran centre públic de Catalunya –i de tot l’Estat– en crear un servei propi de Psicologia Clínica, seguint els passos de l’Hospital General de Granollers, que recentment també ha posat en marxa un servei específic, independent i transversal de l’especialitat. D’aquesta manera, l’atenció psicològica deixarà d’estar integrada en el servei hospitalari de Psiquiatria i passarà a disposar d’un model propi dins del centre, atorgant més autonomia a la figura dels psicòlegs i psicòlogues clínics.

Metges de Catalunya (MC) celebra la creació d’aquests dos serveis de psicologia clínica a centres hospitalaris catalans, considerant-ho una “excel·lent i necessària” resposta a la creixent demanda i conscienciació de la importància de què, tant pacients com professionals, prioritzin la seva salut mental i gaudeixin de benestar emocional. 

La psicòloga clínica Raquel Cuevas, cap d’aquest servei a l’Hospital de Granollers i membre de l’Agrupació de Psicòlegs de MC, reivindica la importància d’aquesta fita per a la professió: “Som una especialitat amb molts professionals, per la qual cosa té sentit que la nostra branca també tingui autonomia perquè ningú decideixi per nosaltres què es pot o no es pot fer”. 

En aquest sentit, Cuevas sent orgull perquè el seu hospital –juntament amb el de Bellvitge– sigui pioner a tot l’Estat en la creació d’un servei específic d’aquesta branca mèdica, i defensa que aquest permetrà obrir portes perquè altres hospitals prenguin consciència de la seva necessitat. “Crec que és, fins i tot, una progressió natural de l’especialitat i tant debò s’estengui a altres hospitals”, sosté, un desig que el sindicat mèdic comparteix. Així doncs, l’organització encoratja la resta d’hospitals a seguir-ne els passos. 

Els professionals d’aquest nou servei atenen pacients ambulatoris de Nefrologia –valorant psicològicament a possibles donants de ronyó, receptors i atenent a familiars, per exemple–, col·laboren amb el Servei d’Endocrinologia per avaluar pacients de cirurgia bariàtrica, amb la Unitat de Cures Intensives, amb el Servei de Reumatologia, amb el de Cardiologia, amb el grup de Malalties Minoritàries, així com en situacions com el dol, entre d’altres. A més, la unitat pretén impulsar la recerca i la docència en aquest àmbit. 

Manca d’especialistes
D’altra banda, MC denuncia el dèficit d’especialistes en Psicologia Clínica, el qual complica i dificulta la cobertura d’aquests llocs de treball als hospitals. Segons Cuevas, la solució passa, principalment, per ampliar el nombre de places PIR: “Tothom parla de la salut mental, de la necessitat del seu abordatge i de què hi hagi especialistes, però no es fa res des de l’arrel. Per això, la professió necessita, sense cap mena de dubte, ampliar i fer molt més assequibles les places d’especialistes de psicologia clínica”.