MC demana a la nova ministra de Sanitat, Mónica García, que "deixi empremta" amb polítiques de millora del sistema

La nova ministra de Sanitat, Mónica García

Metges de Catalunya (MC) commina la nova ministra de Sanitat, Mónica García, a aplicar “polítiques decidides” de millora del sistema, dins l’àmbit competencial de la cartera sanitària, perquè el seu pas pel ministeri “deixi empremta”. Així, el sindicat assenyala algunes de les mesures en què García podria incidir per revertir la “situació crítica” del Sistema Nacional de Salut (SNS), especialment pel que fa a les condicions assistencials, laborals i retributives dels seus professionals. En aquest sentit, MC apunta a la millora del finançament dels sistemes autonòmics, amb l’objectiu de recuperar l’accessibilitat als diferents nivells i serveis, reduir les llistes d’espera i generar un clima de treball “encoratjador” i “motivador” que faciliti la retenció del talent mèdic a la sanitat pública.

El registre estatal de professionals sanitaris, creat l'any 2012 amb la finalitat de conèixer les necessitats de professionals i planificar les polítiques de recursos humans adequades per garantir la sostenibilitat del sistema, és un altre dels deures que té sobre la taula la nova ministra, ja que, tot i la seva regulació legal l’any 2014, “encara no s’ha desenvolupat”, recorda l’organització. “El registre s’ha de convertir en un instrument de referència per definir anualment l’oferta de places MIR en funció de les jubilacions previstes i el dèficit d’especialistes per territoris”, remarca MC.

Altres reptes als que ha de fer front la ministra Garcia, segons el sindicat, són la recuperació de la jornada laboral de 35 hores setmanals, per promoure la conciliació dels treballadors de la salut, la revisió i reafirmació dels rols competencials de cada categoria professional, per evitar l’intrusisme laboral, la reforma del procés d’homologació de títols als sanitaris extracomunitaris, per agilitzar els tràmits i verificar la formació, capacitat i habilitats de tot el personal, o la regulació de l’ús de la intel·ligència artificial, per mantenir l’acte clínic i la relació metge-pacient com a eixos centrals de l’assistència.

Finalment, MC demana a Garcia que no oblidi el problemes de salut mental que pateix el col·lectiu mèdic, amb una incidència del 50% de la síndrome d’esgotament professional (burnout). “Com a metgessa d’un gran centre sanitari coneix perfectament aquesta realitat, relacionada directament amb la sobrecàrrega de treball, la pressió, l’estrès i la incapacitat de desconnexió del personal facultatiu”.

Anestesiòloga i lluitadora en defensa de la sanitat pública
Mónica García (Madrid, 1974) és llicenciada en Medicina per la Universitat Complutense de Madrid i anestesiòloga a l'Hospital Universitari 12 d'Octubre, un lloc de treball del que està en excedència des de juny de 2022.

Activa políticament des del moviment 15-M i la fundació de Podemos, formació de la qual va ser la portaveu de sanitat entre els anys 2015 i 2019, García va accedir a la primera línia de la política madrilenya el 2020, coincidint amb l'esclat de la pandèmia. El 2021 va ser la candidata a presidenta de la Comunitat de Madrid pel partit Más Madrid, esdevenint segona força política de l’assemblea autonòmica i cap de l’oposició.

La nova ministra de Sanitat també va formar part de la Marea Blanca de Madrid, moviment que va fer front i va protestar contra les retallades a la sanitat madrilenya.