MC demana seguir l’exemple del Canadà i estudiar també a Catalunya els efectes postoperatoris segons el sexe de qui opera

Una operació en un quiròfan de l'Hospital de Bellvitge

Un estudi elaborat per investigadors de l’hospital Mount Sinai de Toronto (Canadà) a partir dels informes mèdics de més d’un milió de pacients sotmesos a cirurgies comunes –tant programades com d’urgència– entre els anys 2007 i 2019 ha revelat que aquells que van ser operats per una dona van patir menys efectes postoperatoris adversos que els que ho van ser per un home.

Segons exposen els resultats d’aquest anàlisi, publicats el passat 30 d’agost a la revista Jama Surgery, el 13,9% de les persones que van ser intervingudes per un cirurgià va patir un o més efectes adversos en els 90 dies posteriors a l’operació, davant del 12,5% de les tractades per cirurgianes. Pel que fa a les conseqüències produïdes en el termini d’un any, la diferència entre els efectes en les operacions liderades per homes i per dones encara és major, doncs els percentatges són del 25% i del 20,7%, respectivament.

Un d’aquests efectes és la taxa de mortalitat, la qual va ser del 0,8% als tres mesos i del 2,4% al cap d’un any en el cas de les intervencions realitzades per homes, mentre que en les practicades per dones les xifres baixen fins al 0,5% i l’1,6%.

Davant d’aquestes dades, Metges de Catalunya (MC) proposa al Departament de Salut estudiar també a Catalunya si existeixen diferències en els efectes postoperatoris dels pacients segons el sexe de qui opera per tal de, en cas afirmatiu, poder investigar els motius i buscar-ne solucions.

Amb l’objectiu de disposar d’uns resultats el més acurats i significatius possibles, però, el sindicat mèdic demana que la mostra intenti ser més equitativa que en l’estudi canadenc, ja que la quantitat d’intervencions quirúrgiques analitzada en aquest és molt desigual: 1.165.711 liderades per cirurgians davant 151.054 fetes per cirurgianes.

Si bé és cert que en l’informe es va establir una comparació ajustada, en la qual es van tenir en compte les característiques de cada pacient, el procediment seguit, la complexitat del cas i el professional mèdic, entre d’altres factors, en cas d’estudiar-se al nostre territori també caldria comparar dades el més equilibrades possibles i amb xifres similars entre homes i dones per poder-ne extreure conclusions coherents i útils.