MC dóna suport als directors d’equips d’atenció primària que reclamen que no s’apliquin retallades addicionals al pressupost

Metges de Catalunya (MC) fa costat als directors i adjunts a la direcció d’equips d’atenció primària de la gerència territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) que han adreçat un escrit al director gerent, Alfredo Garcia, manifestant la seva "estupefacció" per la retallada addicional de tres milions d’euros que es pretén aplicar sobre l’assignació pressupostària prevista per eixugar el dèficit generat l’any 2013. Els responsables dels dispositius de primària del Baix Llobregat han traslladat el seu desacord amb la tisorada que alerten que "afectarà l’assistència, generarà conflictes d’ètica professional i impactarà negativament en la salut de la població i la satisfacció dels pacients" i han reclamat que es respecti el pressupost inicial assignat pel Centre corporatiu de l’ICS que no contemplava cap ajust extra.

L’estupefacció dels directors d’equip s’explica per l’evolució del pressupost de la gerència territorial en els tres últims anys: "L’any 2012, la Direcció d’Atenció Primària de Costa ponent va tancar l’exercici amb un resultat econòmic positiu de 6 milions d’euros, dels quals 5 milions d’euros es van destinar a l’Hospital de Bellvitge per tal de “quadrar” el tancament global de la gerència territorial. L’any 2013, l’assignació pressupostària es va fer en relació a aquest tancament i després del consegüent “repartiment de l’esforç” per vostè decidit, va suposar que l’atenció primària rebés un pressupost inferior al que li corresponia. De nou, aquest any, tot i que les notícies de les conselleries de Salut i d’Economia han manifestat públicament que enguany no hi haurien retallades addicionals en els nostres pressupostos, ens ve imposada una nova reducció per assumir el dèficit generat durant el 2013, tot i que l’assignació inicial del Centre Corporatiu prevista per a l’Atenció Primària suposava un augment d’un milió d’euros".

En l’escrit, els signants recorden que el primer nivell assistencial "ha participat activament en la sostenibilitat del sistema sanitari". En aquest sentit, destaquen les mesures de contenció econòmica aplicades sobre els recursos humans (reduccions de plantilla, contractes a temps parcial per cobrir places estructurals i la manca de cobertura de les jubilacions, les baixes i els permisos del personal) que han comportat "estrès i esgotament" en els equips. L’esforç en la racionalització de la despesa farmacèutica "en base a criteris qualitatius i quantitatius" i la disminució de la despesa en proves complementàries "retornant a l’anamnesi i a l’exploració física", són altres de les mesures d’estalvi aplicades a primària que citen els directors d’equip.

El sindicat se suma a la reivindicació dels responsables assistencials i insta el gerent a seguir el mandat del Parlament perquè el 100% del pressupost sanitari de 2014 es destini a la prestació de serveis.