MC, indignat amb la decisió del govern espanyol d’integrar per decret els facultatius de contingent i suprimir els d’APD

Metges de Catalunya (MC) expressa la seva indignació per la decisió del govern espanyol d’integrar “a cop de decret”, i abans del 31 de desembre de 2012, els facultatius de contingent i zona en els diferents serveis autonòmics de salut, i fer desaparèixer els d’Assistència Pública Domiciliària (APD).

Aquestes mesures formen part de la reforma sanitària, aprovada recentment pel Consell de Ministres, per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS), que s’ha publicat aquest dimarts en el Boletín Oficial del Estado (BOE) com a Reial decret llei.

A més de la integració imperativa i obligatòria dels facultatius de contingent, la norma preveu la desaparició del metge APD que haurà d’elegir entre incorporar-se, com a personal estatutari, en el servei autonòmic de salut corresponent (en el cas de Catalunya, a l’Institut Català de la Salut-ICS) o mantenir el seu estatuts de funcionari, però en un òrgan administratiu aliè a les institucions sanitàries públiques.

MC qualifica d’“atemptat jurídic” la decisió del govern central, ja que modifica unilateralment les condicions laborals i professionals d’aquests dos col·lectius mèdics i deixa sense efectes la voluntarietat d’integració regulada fins ara en l’Estatut Marc.

Alhora, el sindicat tem que aquest decret sigui la punta de l’iceberg d’una situació d’inseguretat jurídica, que es podria estendre i afectar qualsevol lloc de treball de l’Administració pública, en el context de les retallades.