MC insta el Govern a no utilitzar “estratagemes” per privatitzar l’Hospital Clínic amb el Parlament dissolt

dimarts, 17 gener, 2012

Metges de Catalunya (MC) demana al Govern que aturi el procés de reforma jurídica que portarà a la privatització de la gestió de l’Hospital Clínic de Barcelona, un cop el Parlament s’ha dissolt per la convocatòria electoral del proper 25 de novembre.

Segons informacions periodístiques publicades per Diario Médico i el digital eldebat.cat, l’executiu català està ultimant el projecte de reformulació de la titularitat pública de l’Hospital Clínic, segon centre de salut de Catalunya per dimensió i pressupost.

L’objectiu de la Generalitat és dividir el patrimoni i la gestió del Clínic per mitjà de dues fundacions, com ja es va fer a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau de Barcelona. Una d'aquesta fundacions, de titularitat pública, aplegarà els actius patrimonials de l’hospital.

La gestió, en canvi, recaurà en mans d’una fundació privada composta per professionals mèdics, representants de la societat civil i una participació minoritària de la mateixa Administració.

Tal com apunten les mateixes informacions, el Govern, en funcions des de la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions, pretén aprovar el projecte abans de la celebració dels comicis autonòmics.

MC considera que l’aprovació d’una reforma d’aquesta envergadura per part d’un govern en funcions i d’un Parlament dissolt, és un gest de “menyspreu democràtic”. El sindicat insta la Generalitat a “no utilitzar estratagemes” que reprodueixin les pràctiques comeses per anteriors administracions catalanes.

Aquestes pràctiques aprofiten l’absència de control parlamentari, per “consolidar càrrecs públics, aprovar nomenaments i atorgar adjudicacions i contractes” de forma “precipitada i innecessària”, quan aquests acords poden esperar a la constitució del nou Parlament.

Per a l’organització, el procés de privatització d’un hospital públic no es pot “escapar” del debat parlamentari. De la mateixa manera, les negociacions per a una possible reforma de la titularitat de l’hospital s’han d’emprendre amb “transparència” i respectant “de forma escrupolosa” les regles democràtiques.

Diputació Permanent
En cas que l’executiu vulgui aprovar un decret llei de modificació del règim jurídic de l’Hospital Clínic abans del 25 de novembre, caldrà que la norma sigui controlada i convalidada per la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, òrgan que assumeix el poder legislatiu en el moment que aquesta cambra es dissol. La Diputació Permanent està integrada per 23 membres en representació proporcional als grups de l’arc parlamentari català.

L’Hospital Clínic de Barcelona, amb l’actual model de funcionament, s’ha consolidat com al centre millor valorat pels metges de tot l’Estat, segons una estudi fet el passat mes de març per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a gairebé 300 facultatius espanyols. Els professionals mèdics valoren especialment la qualitat de l’assistència sanitària del Clínic per als pacients amb problemes de salut greus.