MC: "Les necessitats de l'atenció primària no poden esperar set anys"

“Ara tenim el full de ruta i el ritme d’implantació dependrà dels pressupostos. El termini, sent realista, podria ser d’uns set anys”. Aquest és el calendari que preveu el conseller de Salut, Antoni Comín, per desenvolupar la nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), segons va explicar aquest dilluns durant la presentació del pla. Metges de Catalunya (MC) replica al conseller que la situació de l’atenció primària és d’“emergència” i que hi ha actuacions que “no poden esperar”. Així, el sindicat mèdic reclama que Salut prioritzi les mesures de l’ENAPISC amb efectes directes sobre l’assistència, com és la injecció pressupostària que ha de permetre la incorporació de 1.500 facultatius al primer nivell.

Per a MC, els objectius de millora de la qualitat assistencial que s’assenyalen en el pla -1.300 pacients assignats per metge de família, 10 minuts de visita per pacient com a mínim i un temps d’espera inferior a 48 hores per a les visites programades- depenen directament de l’eradicació de la sobrecàrrega que es viu a les consultes i aquesta “és conseqüència de la pèrdua d’un miler de facultatius des de l’any 2010”. Per aquest motiu reclama que, per davant dels canvis de model i organitzatius, es doni prioritat a les inversions en els equips d’atenció primària, ampliant el nombre total de professionals mèdics amb substitucions i noves contractacions. “Reduir la pressió assistencial és urgent, s’ha de fer en pocs mesos no en anys”, afegeix el sindicat.

L’organització celebra que Salut hagi assumit les reivindicacions que des de fa anys el sindicat ha posat sobre la taula de l’Administració per millorar i potenciar l’atenció primària. En aquest sentit, valora positivament que l’ENAPISC reculli algunes de les mesures que, “sense anar més lluny”, MC va traslladar el passat 3 d’abril a l’Institut Català de la Salut (ICS), com que el pressupost de primària representi com a mínim el 20% del total sanitari, l’augment del temps de visita o que la població assignada per cada metge de família sigui de 1.300 persones (1.000  pacients atesos). A més, el pla també reconeix les demandes formulades pel sindicat per assegurar l’atenció pediàtrica a Catalunya amb un increment de les places de formació especialitzada. Alhora, l’ENAPISC apunta la necessitat d’acabar amb la hipertròfia de càrrecs gerencials i de comandaments, unes estructures sobre les quals MC afirma que “consumeixen i han consumit durant els pitjors anys de les retallades uns recursos imprescindibles per a l’assistència”.

Amb tot, MC es mostra escèptic amb l’aplicació de la nova estratègia d’AP, ja que es tracta de l’“enèsim projecte de reforma de l’atenció primària que es presenta sense calendari ni pressupost d’execució”. Així doncs, el sindicat reitera que els plans sanitaris “no serveixen de res si no van acompanyats de pressupost”. La vinculació que el conseller Comín va fer durant la presentació de l’ENAPISC, en el sentit que el seu desplegament dependrà de la suficiència pressupostària, genera “poques esperances” als facultatius.

397 milions
Salut ha xifrat l’ENAPISC en 397 milions, una quantitat que coincideix amb la pèrdua de pressupost que ha patit l’atenció primària des de l’any 2007 que, tal com ha remarcat MC, és d’un 25% (de 1.716 milions d’euros a 1.377). El pla preveu la incorporació de més de 5.000 professionals, entre facultatius, personal d’infermeria, treballadors socials i administratius, que formaran part dels nous equips de capçalera.

El projecte també inclou una reorganització del sistema que elimina estructures intermèdies de comandament i crea entre 30 i 40 nous sectors sanitaris, amb entre 100.000 i 300.000 habitants cadascun, que integraran totes les prestacions de la nova xarxa d’atenció primària (XAP): pediatria, atenció d’adults, salut pública, salut sexual i reproductiva, salut mental, rehabilitació, atenció a la cronicitat i atenció continuada i urgent.