MC reclama a Salut que posi fi a la greu manca de personal al CAP de Cardedeu, on només hi ha 4,5 metges dels 12 assignats per població

Pancarta dels treballadors del CAP Cardedeu

Metges de Catalunya (MC) denuncia la manca de personal que pateix el CAP de Cardedeu Can Borràs, que actualment només compta amb 4,5 metges i metgesses dels 12 que té assignats pel nombre d’habitants –prop de 19.000– i les característiques de la seva població. Així ho ha expressat el personal del centre en un comunicat, en el qual lamenta que no poden atendre a la ciutadania tal com es mereix ni amb les mateixes condicions que als centres d'atenció primària veïns. “Estem a una baixa del col·lapse total”, alerten.

Els professionals facultatius de Cardedeu sostenen que han arribat “al límit de la situació”, doncs malgrat que les autoritats sanitàries són coneixedores de les circumstàncies, asseguren que aquestes “no fan res per resoldre-la”. Fa dues setmanes, representants municipals es van reunir amb representants de la conselleria de Salut de la Generalitat per intentar resoldre les mancances endèmiques que pateix el centre, emplaçant-se a seguir treballant conjuntament per millorar el funcionament del CAP. No obstant, la gravetat de la situació ha portat als treballadors a denunciar-ho públicament i demanar el suport de la ciutadania per intentar posar-hi remei.

Davant d’aquesta “greu” situació, MC reclama al Departament de Salut que es posi les piles en la cerca de solucions per posar fi a aquest dèficit de professionals. I és que aquest no és cap cas excepcional, sinó tan sols un exemple del que es viu a molts centres de salut públics de Catalunya degut a la manca de personal mèdic que hi ha al territori, especialment de Medicina Familiar i Comunitària. 

De fet, el sindicat mèdic ha realitzat recentment una enquesta entre facultatius i facultatives d’atenció primària per analitzar la cobertura de personal que es fa al sector. Dels resultats preliminars d’aquesta, l’organització destaca que, en el cas de l’Institut Català de la Salut (ICS), el 44% de les places no cobertes se solucionen amb doblatges, el 21% amb escreixos de jornada, i un 23% directament es queden sense cobrir. 

En aquest sentit, MC recorda a les Administracions que una de les seves prioritats ha de ser garantir la qualitat i accessibilitat del serveis sanitaris públics, així com oferir als professionals unes bones condicions laborals i retributives perquè vulguin quedar-se al sistema. El III Acord de l’ICS –que es troba en la seva fase final després de gairebé dos anys de negociació– hauria de tenir ben present aquests aspectes i defensar la professió mèdica perquè, només així, la població podrà gaudir d’una atenció assistencial òptima.