Metges de Catalunya (MC) fa costat a la Societat Catalana de Cirurgia (SCC) en les crítiques al Departament de Sanitat per la gestió de les llistes d'espera. En un manifest, els professionals titllen de "perversa" i "injusta" aquesta gestió perquè no prioritza les operacions greus, sinó les que tenen més demanda.
De la mateix manera que MC, els cirurgians lamenten la falta de participació del facultatiu a l'hora d'establir les preferències de les intervencions quirúrgiques. L'excessiva burocratització del sistema i la implantació de models de gestió sanitària traslladats mimèticament del món de la producció "han convertit el cirurgià en un interlocutor amb el ciutadà, sense capacitat executiva ni poder de decisió".
El document, aprovat el 28 de novembre passat durant la celebració del IV Congrés Català de Cirurgia, defensa la creació d'un model de prioritat basat en criteris clínics, personals i socials, amb el professional com a principal gestor i amb capacitat de decisió.
D'altra banda, els cirurgians denuncien la situació de precarietat en què es fan les guàrdies quirúrgiques en molts hospitals de Catalunya, cobertes per un sol especialista i amb poques proves complementàries al seu abast. Els facultatius consideren que un acte quirúrgic ha d'estar cobert per dos especialistes o per un cirurgià i un metge en formació, en els hospitals docents.
Finalment, el manifest adverteix de la "necessitat indeclinable" d'una formació continuada per mantenir "la qualitat assistencial que la societat exigeix com un dret i entén com un deure dels professionals i de l'Administració". Els cirurgians reclamen a l'administració sanitària que garanteixi els mitjans per accedir a una formació continuada correcta i eficaç en bé de la salut de tothom.
Metges de Catalunya creu que aquests tipus de posicionaments públics són positius i s'afegeixen al camí obert pel sindicat en defensa d'un pacte social per la qualitat assistencial i d'una millora de les condicions professionals del col·lectiu mèdic.