Metges de Catalunya insta l’ICS a promoure les primeres eleccions sindicals MIR

dimecres, 4 febrer, 2015

Metges de Catalunya (MC) ha presentat una petició al Departament d’Empresa i Ocupació per promoure la convocatòria de les primeres eleccions sindicals per elegir els representants dels 2.625 empleats laborals de l’Institut Català de la Salut (ICS), 2.217 dels quals són metges interns residents (MIR).

Si no hi ha cap entrebanc d’última hora, el proper 9 de febrer està previst que s’iniciï el procés electoral que permetrà escollir els membres de 17 comitès d’empresa –un per a cada hospital i servei d’atenció primària–, amb la constitució de les meses electorals corresponents als nou àmbits territorials d’atenció primària de l’ICS (Barcelona, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Metropolitana Sud, Metropolitana Nord, Catalunya Central i Alt Pirineu i Aran) i als vuit centres hospitalaris de referència que gestiona aquest ens (Bellvitge, Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova, Doctor Josep Trueta, Germans Trias i Pujol, Joan XXIII, Viladecans i Verge de la Cinta).

Amb aquesta iniciativa del sindicat, els joves professionals tindran l’oportunitat de negociar, per primera vegada de forma directa, les seves condicions laborals i retributives amb les gerències, i reivindicar-ne millores, just en un moment en què el futur laboral dels MIR ha empitjorat notablement, a causa de la crisi econòmica i de les retallades sanitàries.

Així ho revela un estudi elaborat per la Secció MIR del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i publicat a la revista Medicina Clínica, que constata la disminució de l’ocupació immediata entre els joves especialistes que acaben la seva residència: si l’any 2006, un 88,8% trobava feina, set anys després ho feia el 69,1%. Dit d’una altra manera, el percentatge de facultatius que buscava una feina va passar del 5,9% al 20%.

Així mateix, l’informe posa de manifest l’augment de la precarietat laboral entre aquest col·lectiu, amb l’enfonsament de la contractació laboral indefinida, la disminució de la duració dels contractes temporals i la caiguda en picat de les retribucions econòmiques entre els anys 2006 (el 43,8% dels metges joves afirmava tenir ingressos superiors a 2.000 euros) i 2013 (la xifra es va reduir al 19,5%).

En declaracions al diari ARA, el secretari general de MC, Francesc Duch, lamenta que les places MIR s’hagin definit sempre en funció de les dades històriques i dels comptes sanitaris, però sense una planificació prèvia de la necessitat de metges a 10 anys vista, d’acord amb la demografia mèdica, la piràmide poblacional i l’evolució de la medicina. “Sabem que en els pròxims 15 anys es jubilaran 15.000 metges, però no hi ha una previsió adequada”, es queixa Duch que, alhora, critica el desajust existent entre la demanda de places de formació, el nombre de residents MIR que s’ofereixen i els estudiants de medicina.

Precisament, aquest cap de setmana passat es van celebrar a tot l’Estat les proves selectives per accedir a una de les 6.102 places MIR que aquest any ha ofert el Ministeri de Sanitat, a les quals s’han presentat un total de 12.199 titulats en Medicina, 503 més que l’any passat malgrat que s’han ofert 47 places menys.