L'Agrupació de Metges i Infermeres de Catalunya (AMIC) ha arribat a un preacord amb les patronals per desbloquejar el conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP). El document recull el contingut de la directiva europea que limita la jornada laboral a 48 hores setmanals, incloses les hores d'atenció continuada (guàrdies de presència física), i un augment salarial mitjà del 20%, a finals de 2004.
Després de 18 mesos de negociació, AMIC i CCOO han signat, amb les patronals Unió Catalana d'Hospitals i Corporació Associació Patronal Sanitària, un preacord per al conveni laboral 2001-2004 dels 37 hospitals concertats de Catalunya. Aquest principi d'acord limita la jornada laboral a 48 hores setmanals, tal com determina la directiva europea 93/104. D'aquesta manera, l'empresa no podrà obligar el metge a superar aquest límit (40 hores setmanals de jornada ordinària, més 8 hores d'atenció continuada), excepte si les dues parts pacten una ampliació horària. Fins ara, l'empresa podia fer-ho al•legant "necessitats de servei".
El preacord també estableix els 51 anys com l'edat límit per poder fer guàrdies i preveu, per a finals de 2004, un augment salarial proper al 20% per al metge de la XHUP. A partir d'ara, un comissió de la mesa de negociació s'encarregarà de desenvolupar el document pactat entre sindicats i patronals, fins a redactar el conveni definitiu que haurà de servir de mínims per a la negociació en cadascun dels hospitals concertats.
El secretari general del SMC-CESM, Patricio Martínez, valora positivament l'acord, tot i que considera que no satisfà del tot les reivindicacions dels metges. En aquest sentit, recorda que encara no s'ha aconseguit equiparar el salari de l'hora de guàrdia al de l'hora ordinària, malgrat que s'han pactat augments importants. Segons recull el preacord, els preus de l'hora de guàrdia seran els mateixos per a totes les categories de facultatius: 13,22 euros (2.200 ptes.) en horari laborable, 14,42 euros (2.400 ptes.) en dissabtes i 15,63 (2.600 ptes.) en festius i diumenges.
En canvi, Martínez destaca, especialment, que aquest és el primer conveni de la sanitat concertada en el qual els metges tenen veu i vot: "Per primer cop el facultatiu està legitimat per negociar les condicions laborals i professionals i això, a l'Agrupació de Metges i Infermeres de Catalunya, ens enorgulleix".