El Síndic de Greuges admet a tràmit la queixa de MC per la precarietat laboral a l’ICS

El Síndic de Greuges ha admès a tràmit la queixa que va presentar Metges de Catalunya (MC) el passat 28 d’abril per l’increment de la precarietat laboral als hospitals públics i s’ha compromès a demanar informació a l’Institut Català de la Salut (ICS) sobre la proliferació de contractes mèdics no justificats de curta durada per analitzar la problemàtica i emetre un informe.

La decisió del Síndic de Greuges arriba després que una representació de delegats sindicals, encapçalada per la vicepresidenta de MC i la presidenta del Sector Hospitals ICS del sindicat, Teresa Fuentelsaz i Rosa Boyé, respectivament, sol·licitessin la mediació del síndic per instar l’ens sanitari a aplantillar els més de 400 facultatius especialistes que tenen contractes temporals concatenats, la majoria amb una durada inferior als sis mesos. 

Aquesta particularitat fa que aquests metges eventuals no puguin accedir al complement de productivitat variable per compliment d’objectius (DPO) i vegin minorades les seves retribucions, sobretot també perquè molts –a l’igual d’una bona part dels interins– no perceben el complement de jornada completa, malgrat fer el mateix horari i la mateixa activitat que el personal fix de plantilla.

L’acceptació a tràmit de la queixa de MC suposa un pas més en la campanya de pressió que està exercint el sindicat sobre l’ICS per eradicar la precarietat laboral als centres de salut públics. L’any passat l’organització va denunciar que un 20% de la plantilla mèdica del hospitals de l’ICS tenia contractes laborals inestables, amb sous nets de 1.500 euros o inferiors, i va presentar una reclamació davant l’empresa pel que considera una “pràctica fraudulenta” per abusar de la contractació temporal no justificada.

L’ICS va atendre, en part, les reclamacions del sindicat i va obrir un procés per aplantillar aquest col·lectiu que s’havia de tancar a finals de març. Transcorregut aquest espai de temps, MC ha comprovat que l’empresa no ha complert la seva paraula i, per aquest motiu, s’ha vist obligat a recórrer al Síndic de Greuges perquè mitjanci en el conflicte.