Els col·legis de metges se sumen a la reclamació de MC d’ampliar la durada de les receptes dels especialistes

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCM), la corporació que agrupa els quatre col·legis professionals catalans, ha aprovat un document de consens en què fa seva la reclamació de Metges de Catalunya (MC) de revisar la limitació temporal que impedeix els metges especialistes d’hospital i de consultes externes de l’Institut Català de la Salut (ICS) i d’alguns centres de la xarxa sanitària concertada prescriure medicaments mitjançat la recepta electrònica per un període superior a 60 dies.

Fa justament un any, el sindicat formulava aquesta petició al Servei Català de la Salut (CatSalut) recollint el malestar dels facultatius afectats per la limitació temporal dels tractaments farmacològics que indiquen, ja que consideren que promou la prescripció induïda dels metges de família i dels pediatres, i estableix un tracte discriminatori i poc respectuós vers el seu diagnòstic i criteri clínic.

Després que MC recollís un miler de signatures de metges demanant la modificació dels criteris temporals dels plans de medicació que es prescriuen per mitjà de la recepta electrònica, el passat mes de desembre el CatSalut es va comprometre a analitzar la situació. Però gairebé cinc mesos més tard l’ens públic no ha ofert cap resposta a la petició del sindicat i dels professionals mèdics.

En aquest mateix període, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) també ha valorat com un problema la limitació temporal de les receptes dels especialistes. En l’informe “La coordinación entre niveles asistenciales mediante la receta electrónica”, elaborat en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i presentat el passat 30 de març, l’AQuAS subratlla que l’únic límit desitjable és el que s’ha d’aplicar en la prescripció vinculada a l’alta hospitalària, amb l’objectiu que el pacient informi del seu ingrés al seu metge de capçalera. Per a la resta de tractaments farmacològics, l’estudi considera que no hauria d’existir cap mena limitació temporal en la prescripció del metge responsable de l’assistència, ja sigui l’especialista d’hospital o d’atenció primària.

Per tot això, MC torna a reclamar al CatSalut que insti l’ICS i la resta d’entitats proveïdores del sistema sanitari públic a que adoptin les mesures necessàries per ampliar la durada de les receptes electròniques dels metges especialistes d’hospital i de consultes externes.