MC demana a Salut que obri una “investigació” per esclarir les morts a Vall d’Hebron atribuïdes a les retallades

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut que obri una “investigació en profunditat” per esclarir els fets que ha denunciat aquest dimecres a La Vanguardia el cap de servei de cirurgia cardiovascular de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Manuel Galiñanes, que atribueix a les retallades sanitàries la mort de dos pacients durant l’agost passat.

Segons aquest especialista cardíac, en el seu servei es feien habitualment 15 intervencions quirúrgiques setmanals, però al juliol i a l’agost les directrius van canviar i només se’n van programar dues o tres per setmana i aquesta disminució va comportar, al seu parer, conseqüències dramàtiques. 

Davant d’aquesta denúncia, que Galiñanes ha presentat al Síndic de Greuges i a l’Institut Català de la Salut (ICS), MC exigeix a Salut conèixer el detall de quins eren els recursos humans i tècnics de l’hospital per atendre la cirurgia cardíaca aquest estiu, i sol·licita a la direcció gerència del centre que revisi els criteris de contractació del personal facultatiu destinat a reduir les llistes d’espera d’aquesta patologia.

A més, reclama a Salut que verifiqui si l’actual model de gestió d’accés a les intervencions quirúrgiques prioritza el criteri clínic per damunt de qualsevol contingència econòmica o organitzativa, tal com ha reclamat en més d’una ocasió MC.

Llistes d’espera
El sindicat va destapar al maig de 2013 les llargues llistes d’espera per a intervencions de cor que registraven els hospitals de Bellvitge i Vall d’Hebron de Barcelona, que aleshores era de 16 mesos de mitjana, quan el temps d’espera màxim garantit era de tres mesos.

En un principi, Salut va negar les dades publicades per MC, però nou mesos més tard va reconèixer amb fets la denúncia realitzada pel sindicat i va confirmar que, durant el 2013, havia reobert diàriament a les tardes un quiròfan de l’Hospital de Vall d’Hebron, amb l’únic objectiu de reduir les demores de la cirurgia cardíaca. Igualment, va anunciar que s’havia incrementat l’activitat quirúrgica de l’Hospital de Bellvitge i que s’havien derivat pacients d’aquest centre a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona per alleugerir les esperes.

Posteriorment, el departament va aprovar un Pla director de cirurgia cardíaca elaborat conjuntament amb la Societat Catalana de Cardiologia i la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca.